Pula je s Irskom povezana preko Joycea

Uljanikove dizalice u četvrtak su osvijetljene u zeleno, a razlog tome bilo je obilježavanje Dana svetog Patrika (D. MEMEDOVIĆ)
Uljanikove dizalice u četvrtak su osvijetljene u zeleno, a razlog tome bilo je obilježavanje Dana svetog Patrika (D. MEMEDOVIĆ)

Uljanikove dizalice u četvrtak su osvijetljene u zeleno, a razlog tome bilo je obilježavanje Dana svetog Patrika, sveca zaštitnika Irske i to na inicijativu Irske ambasade. Ovaj najpoznatiji irski praznik obilježava se u cijelom svijetu, a kao što je podsjetila direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj, osim što je to kršćanski praznik, ove se godine obilježava i stota obljetnica Uskršnjeg ustanka u Dublinu kada je Irska krenula u borbu za oslobađanje od britanske krune.

- S irskom smo povezani na neki način i preko Jamesa Joycea koji je u Puli živio samo šest mjeseci, ali njegova svjetska slava je napravila da se mi s tih šest mjeseci dičimo, kazala je Cinkopan Korotaj.

Bogat program šestog Bloomsdaya koji Joyceovi ljubitelji slave u lipnju najavio je jedan od organizatora Vito Paoletić. Svake godine bude nešto za svakoga - predavanja, seminara ili znanstvenih skupova o Joyceovom djelu i irskoj kulturi općenito. Održat će se dječja predstava Teatra Naranča, nastupit će i bend Side Project, bit će postavljena izložba Andree Jorija iz Mantove kojemu je Joyce velika inspiracija. Bit će tu i okrugli stol na kojem će sudjelovati Boris Senker i Luko Paljetak koji je prevodio "Uliksa". Ove godine će se program održati 16. i 17. lipnja, a uz podršku irske ambasade i ambasadora Tima Harringtona koji će u Pulu dovesti puno kolega, diplomata, predstavnika gotovo svih svjetskih država.

Sveti Patrik - zarobljenik, rob, migrant

Irska je dan svoga sveca zaštitnika obilježila pozivom političkih i crkvenih čelnika na sućut prema izbjeglicama koje stižu u Europu. Predsjednik države Michael D. Higgins i nadbiskup Eamon Martin pozvali su sve da se prisjete patnje izbjeglica.

- Kao Irci ne možemo razmišljati o Patriku - zarobljeniku, robu, migrantu bez dokumenata, a da se ne prisjetimo golemih humanitarnih izazova pred ljudima koji su se u ovom našem svijetu našli bez doma i statusa, rekao je Martin.

- Molim vas da se molite za izbjeglice i raseljene obitelji, pozvao je nadbiskup Armagha.

- S obzirom na našu povijest i kulturu, možemo biti predvodnici u oblikovanju ljudskog odgovora na postojeću migrantsku krizu, rekao je irski predsjednik. ((M. RADIĆ/Hina, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter