Pula je otvoren i multikulturalan grad

Ovogodišnji laureati najviših gradskih i gradonačelnikovih nagrada
Ovogodišnji laureati najviših gradskih i gradonačelnikovih nagrada

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Pule u Istarskom narodnom kazalištu obilježen je Dan grada i 71. obljetnica oslobođenja Pule te su uručena javna gradska priznanja. Svečanosti su prisustvovali, uz nadležne osobe iz gradske i županijske uprave, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, saborski zastupnici iz Istre, gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina, predstavnici vjerskih zajednica te udruga proizašlih iz antifašističke borbe i Domovinskog rata, policije, vojske, nacionalnih manjina i gospodarstvenici, kao i predstavnici Varaždina, Čabra, Sarajeva, Banja Luke, Velesa, talijanske Imole, njemačkog Triera i mađarskog Pečuha.

Ponosni na antifašističko nasljeđe

Svečanost je započela multikulturalnom izvedbom Ad Libituma koji su prisutne proveli kroz glazbeni izričaj svih nacionalnih manjina koje žive i djeluju u Puli, da bi potom predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek podsjetio na oslobođenje grada prije 71 godinu i antifašističke borce koji su Puli u nasljeđe ostavili slobodu i tradiciju antifašizma kojom se Puljani ponose.

- Pula je otvoren grad, multikulturalan, gdje se poštuju prava nacionalnih manjina i svakog pojedinca. Naše bogatstvo je raznolikost i to nikad nećemo umanjiti. Naši djedovi i očevi prvi su ustali protiv fašizma i mi te vrijednosti i dan danas slijedimo, poručio je Cvek, nakon čega je pušten video uradak o ostvarenom u prošloj godini.

Među projektima se tako našla gradnja nove pulske Opće bolnice, okončana 182 kilometra nove plinovodne mreže, nova dionica Peličeti - Šijana, Santorijeva i Veronska ulica, plaža na Hidrobazi, studentski kampus, skate park, električni bicikli i punionica za vozila, rekordna godina turizma, i mnogo drugih realiziranih projekata u školstvu i infrastrukturi, ali i kritizirani obalni kolektor vrijedan 241,3 milijuna kuna i retencija u velikom kružnom toku u Šijani te izgubljena kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture.

Apel za bolnicu i Edit

Zahvalivši se borcima NOB-a i Domovinskog rata na osiguravanju najveće vrijednosti - slobode, gradonačelnik Boris Miletić podsjetio je na povijest oslobađanja Pule 1945. godine, no, u svom je obraćanju poslao i poruku današnjoj Vladi RH.

- Danas su naše vrijednosti tolerancija i multikulturalnost. Zahvaljujem našim građanima što čuvaju te vrijednosti. Manjine su naše bogatstvo i stoga apeliram za spas Edita. Nova bolnica naša je realnost. Istra je itekako zaslužuje s obzirom da godišnje državni proračun puni s 800 milijuna kuna. A kako vidimo sada ta bolnica postaje subregionalna, što god to značilo. Pa koja je regija prepoznatljivija od Istre? Stoga poručujem 'ministre zdravlja nemojte to činiti'. Također, vojska je otišla iz Pule, ali bivše vojne zone ostale su državne. Interes za njima postoji, za investicijama, otvaranje novih radnih mjesta i nejasno je zašto država čeka. Mi bi znali brže i bolje upravljati tom imovinom, rekao je Miletić.

Gradonačelnik je istaknuo i da, unatoč nepovoljnim gospodarskim prilikama, Pula uistinu radi jer nakon što su riješeni najveći radovi u infrastrukturi počinje se graditi "iznad zemlje". Također, naveo je da rekordni uspjesi u turizmu nisu plod slučajnosti već planiranja. Na njega se nadovezao istarski župan Valter Flego i ponovio da ništa u životu nije slučajno već su za uspjeh potrebni planovi i mukotrpan rad, a upravo je Pula primjer toga.

- Nakon sustavnog planiranja i godina rada stižu rezultati koji su vidljivi i mjerljivi. No, nećemo se zadovoljiti uspjesima već nastavljamo sustavni pristup da bi osigurali našim ljudima još bolji život i veći standard. To, međutim, znači i novi prostorni plan Županije, u kojem nećemo pristati na ucjene i karbun u Plominu već se namjeravamo razvijati kako mi najbolje znamo, za budućnost naše djece, poručio je župan.

U zaključku svečane sjednice europski zastupnik Ivan Jaković istaknuo je da je puno puta 90-ih godina govorio da Europska unija nema alternative.

- Nema je ni danas, ali danas je Istra postala ono što je tih godina bila Europska unija za koju je pitanje hoće li se održati na okupu jer Britanija želi izaći iz nje, Poljska i Mađarska se ponašaju neprimjereno, a sve je manje solidarnosti i prava. Svejedno, EU nema alternative jer ratovi to sigurno nisu. I Hrvatska je prije bila bolja nego što je danas zbog ovakve Vlade. Međutim, mi ćemo sve učiniti da Istra i Pula budu naša "Europa", zaključio je Jakovčić.

Laureati Neta Žiković, Sonitus i Tehnomont

Svečanost u INK-u okončana je dodjelom najviših gradskih priznanja. Nagrada Grada Pule dodijeljena je socijalnoj radnici i bivšoj vijećnici, velikoj aktivistici na području društvenog rada koja je unaprijedila vrijednosti volonterstva i socijalne skrbi, Neti Žiković, koja je nagradu "podijelila" sa svima koji su joj pomagali u radu. te što je dala značajan doprinos razvitku i ugledu Grada Pule.

- U Puli živim sretno već 70 godina i tu sam, kad bude trebalo. Dat ću sve od sebe dokle god budem mogla, kratko je poručila Neta Žiković.

Grb Grada Pule dodijeljen je timu udruge Sonitus zaslužnom za realizaciju Visualia Light Postcard čiji je rezultat bio ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda u kategoriji najveći ljudski svjetlosni znak, čiji je predsjednik Marko Bolković naglasio da je nagrada poticaj i dokaz da su im ideje dobre i prihvaćene. Ovogodišnja Povelja Grada Pule pripala je jednom od simbola pulske industrije - Tehnomontu za 60 godina rada i to višegodišnjih izvanrednih rezultata i osobitih uspjeha u radu, a direktorica Gordana Deranja na tome je zahvalila svim dosadašnjim i sadašnjim radnicima Tehnomonta i poslovnim partnerima.

Gradonačelnikove nagrade

Uoči najviših gradskih priznanja uručene su i gradonačelnikove nagrade, a dobili su ih Tvornica stakla Duran d. D. Za 60. godina djelovanja i osobit doprinos pulskoj industriji, te Sveučilište Jurja Dobrile za doprinos ugledu Pule. Kao jedna od najzaslužnijih koji su se zalagali za gradnju nove pulske Opće bolnice nagrađena je i Ljubica Đukanović, skromno se zahvalivši da je samo radila svoj posao, a za desetu obljetnicu osnutka i pomoć ženama nagrađena je Sigurna kuća Istra. Gradonačelnik je nagradi i dvoje sportaša, judaša Dominika Đružetu, a najveće je ovacije prilikom primitka gradonačelnikove nagrade, pak, primila Ana Bašić, nova reprezentativka specijalne skijaške reprezentacije Hrvatske. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter