Pula je grad kafica i skupih trgovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Objavili ste da se poslovnica Croatia airlinesa preseljava na aerodrom... Za nas koji poznajemo centar našeg lijepog grada to je zadnji Mohikanac koji je otišao iz grada, lokal u kojem ste mogli u centru grada kupiti kartu za putovanje.

Ne tako davno u malom krugu od stotinjak metara - od poslovnice Airlinesa s Korza - imali smo ponajprije autobusnu stanicu, i to medugradsku. Tu smo mogli dobiti sve informacije i kupiti karte i krenuti i stici, a sve u centru Pule. Zatim je odmah uz tu stanicu sa strane prema Arheološkom muzeju bila poslovnica željeznice, tzv. TT-biro. Tu su se mogle kupiti karte za prijevoz vlakovima koji su nekada povezivali Pulu s cijelom Europom i susjednim zemljama.

Zatim se moglo zaputiti u poslovnicu Kvarner expressa gdje su se mogle nabaviti karte za njihova putovanja, pa je na par koraka bila poslovnica Generalturista (danas je tamo Hypo banka), a na Giardinima je bila i poslovnica Globtoura te, na mjestu današnje Raiffeisen banke, poslovnica Kompasa.

Napokon, ako ste se odlucili za let avionom, imali ste nekad JAT-ovu, danas poslovnicu Croatia airlinesa za avionske karte, a kada ste pak stigli u grad, ako niste imali nekoga da vas preveze, na usluzi je taxi stanica, koja je, eto, jedina preživjela posvemašnji egzodus svega što je vezano za putovanje iz centra našeg grada!

Zašto je tako? Jesmo li prestali putovati? Jesu li turisti koji dolaze kod nas prestali koristiti naše vlakove, avione, autobuse?

Nažalost je odgovor potvrdan. U odnosu na nekada, danas se putuje sve manje i sve više putem prijevoznika koji nisu iz Pule ili, što je još cešce, u vlastitom aranžmanu! Cinjenica da je nemoguca misija dobiti neku informaciju, kupiti kartu za vlak, avion i autobus, govori sama za sebe.

Iz centra našega grada nestao je dobar dio razloga da se u njega dode. Umjesto turistickog ovo je grad banaka, kafica i skupih trgovina. S pomalo sjete mogu konstatirati da nam je ovim odlaskom Croatia airlinesa, simbolicno, putovanje postalo još dalje i nedostupnije. Šteta što grad gubi još jedan turisticki sadržaj tik pred sezonu kada nam nada za nove turisticke brojke treba stici iz zraka, s turistima koji ne mogu do nas doci automobilima.

Možda ce u nekoj dalekoj buducnosti na Korzu zaživjeti neki punkt koji bi objedinio sva prijevozna sredstva da bi, kada netko poželi putovati, mogao dobiti informaciju uživo na jednom mjestu. Možda ce centar Pule jednom opet biti turisticki centar. Danas to svakako nije.


Podijeli: Facebook Twiter