Pula: Javni uvid na javnom mjestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javni uvid u parcelacijski elaborat rekonstrukcije državne ceste D-66, dionice od Šijane do Stancije Peliceti, koji je jucer održala tvrtka Trafficon, a koja ga izraduje na zahtjev Hrvatskih cesta, Puli uistinu ne služi na cast. Javni je uvid održan na platou kod Augustovog hrama i nejasno je zbog cega Grad, s obzirom na to da se radi o izgradnji prioritetnog objekta za prometni ulaz u grad, nije osigurao prihvatljivije mjesto održavanja.

Ne cudi stoga da su mnogi pristigli vlasnici nekretnina na podrucju buduce izgradnje kružnog toka bili ogorceni takvim razvojem situacije i prije nego što su bili upoznati s namjerom Hrvatskih cesta. Mnogi od njih zbog toga su napustili javni uvid i prije pojašnjenja, pogrdnim izrazima pokazujuci što misle o tome.

Ogorcenje i rijeci koje nisu za objavu morala je trpjeti djelatnica Trafficona koja, unatoc tome što elaborat ima u malom prstu, nije znala ponuditi opravdanje za neprimjeren nacin javnog uvida.

- Sramotno je za Pulu da se ovaj javni uvid odraduje vani, ovo u 30 godina rada na imovinskopravnim odnosima još nisam doživio. Nemamo ništa protiv kružnog toka iako mislimo da je mogao biti malo manje megalomanski s jednakom funkcijom, rekao nam je Veljo Šumberac, šef pravne službe Puljanka inženjeringa, kojoj ce projekt otkinuti oko 50 kvadratnih metara parcele u produžetku Arube.

Puno ogorceniji bio je Milenko Marjanovic, vlasnik salona namještaja, koji je saznao da ostaje bez necega što mu je bilo uvjetovano prilikom izgradnje gradevine.



- Onaj tko je radio ovakav projekt je izvan svake pameti. Prvo su mi uvjetovali parkiralište za gradevinu, a sada mi ga oduzimaju. Prema takvim rješenjima, mogli su povuci crtu i preko ovog hrama, kaže Marjanovic aludirajuci na blizinu Augustovog hrama. Istice da je kružni tok divna stvar za Pulu jer citav svijet tako prometuje odavno. Jedino su ga u Puli budale, kaže, zaboravile izgraditi kada se gradila obilaznica.

I dok ce mnogi gradani i tvrtke ostati bez manjih ili vecih dijelova parcela, obitelji Cindric, koja živi i radi nasuprot crkvice u Šijani, projekt rekonstrukcije državne ceste u potpunosti mijenja život. Prema projektu, oduzet ce im se oko 500 kvadrata stambeno-poslovnog prostora i dvorišta pa je bespredmetno pricati koliko ovaj projekt utjece na njihov život.

- Jako smo potreseni, ali sacekat cemo investitora da se javi i vidjeti što ce biti. Tek kada saznamo kakav ce biti otkup, znat cemo što i kako dalje. Ne vjerujemo da ce to biti odmah jer je naše zemljište planirano u drugoj fazi rekonstrukcije državne ceste, ali rijec je o starini u kojoj je citav život mojih roditelja i za njih je to jako stresno. Shvacamo javne potrebe i nemamo ništa protiv izgradnje, ali ljudima je teško kada im uzmu maslinik i njivu, a kamoli kucu u kojoj su proveli cijeli život, kaže nam Jelena Cindric-Bacac, koja je roditelje dopratila na javni poziv.

Javni uvid korak je k rješavanju imovinskopravnih odnosa na lokaciji predvidenoj za izgradnju kružnog toka nakon što su se geodetski uskladile granice gradnje da bi projekt sadržavao iskljucivo gradnju kružnog toka na dva nivoa. Izgradnja objekta trebala bi zapoceti iduce godine, a predvideno vrijeme gradnje najavljuje se na osam do deset mjeseci.

No, vlasnici zemljišta jucer su tek saznali koliko kvadratnih metara ce im se oduzeti, a za iznos obeštecenja trebat ce pricekati razgovore s investitorom, Hrvatskim cestama, dakle državom. Tek tada moci ce se ozbiljnije sagledati cijela prica jer od otkupne cijene ovisit ce i raspoloženje oštecenih vlasnika zemljišta koji, koliko se jucer moglo cuti, podržavaju izgradnju kružnog toka kojim bi Pula riješila prometni problem ulaska u grad, ali ocekuju i za njih prihvatljiva rješenja.


Podijeli: Facebook Twiter