Pula: Japan zahvalio Hrvatskoj na potpori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Cvajner u petak je svecano otvorena izložba "Hvala, Hrvatska" kojom Veleposlanstvo Japana obilježava godišnjicu potresa i tsunamija u regiji Tohoku u Japanu.

Otvorenju je prisustvovao veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Masaru Tsuji, a domacini su mu bili gradonacelnik Boris Miletic, zamjenica istarskog župana Viviana Benussi te predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Arne Slivar.

- Vaša potpora dala nam je hrabrost da nastavimo dalje nakon teške tragedije. Želja nam je da slike pokažu nadu i zahvalnost, istaknuo je Tsuji. Dodao je da cijeni prijateljstvo i suosjecanje države Hrvatske te se zahvalio na gostoprimstvu domacina cestitajuci Dan grada Pule, veseleci što ce imati priliku upoznati Pulu kao grad iznimne povijesti.

Zahvale na postavu izložbe u Puli potom je izrazila Benussi, isticuci da je dirnuta fotografijama. S nekoliko uvodnih rijeci na japanskom jeziku veleposlaniku se obratio i Miletic te potom i Slivar, a otvorenje izložbe zakljucila je voditeljica galerije Gorka Ostojic Cvajner.

- Ovdje se ne radi o artistickim fotografijama, vec o dokumentarnom prikazu ogromne tragedije. Nose snažnu poruku, a to je da su i velike i snažne zemlje poput Japana ranjive, no ono što inspirira i nadahnjuje jest snaga ljudskog duha i ljudi Japana, rekla je Ostojic Cvajner.

Napomenula je da dostojanstvo i radišnost Japanaca govori o necem što je gotovo izgubljeno, a to su zajedništvo i empatija.

Nakon izložbe veleposlanika su u komunalnoj palaci ugostili gradonacelnik te zamjenica istarskog župana Viviana Benussi.

Izložbu "Hvala, Hrvatska!" organiziralo je Veleposlanstvo Japana u RH u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Hrvatskom poštom. Nakon Zagreba, izložba ce biti postavljena u nizu drugih gradova u Hrvatskoj, kao izraz zahvale hrvatskom narodu za pomoc i potporu Japanu nakon prošlogodišnje tragedije.

Izložba u Puli bit ce otvorena do 18. svibnja. (N. SOFTIC; snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter