Pula izgubljena u vremenu

Gradski autobusi javljaju da će 60. festival trajati od 13. do 27. srpnja. Naravno, 2013.
Gradski autobusi javljaju da će 60. festival trajati od 13. do 27. srpnja. Naravno, 2013.

Zna se da su ljudi uvijek govorili kako je "nekad bilo bolje". Pa to kažu i danas – vjerojatno i s više razloga nego ranije. Te se, da olakšaju dušu, u mislima rado vraćaju u bolju prošlost. A za to, da bi Puležanima taj put bio olakšan, kao da se brine neki dobri duh.

Jer kako drukčije protumačiti činjenicu da diljem tritisućljetnoga grada njegovi pučani na svakom koraku bivaju uvjeravani da još nije prošla lanjska godina, pa čak ni ona prije nje... i ona prije te.

Za dokazivanje navedenog nisu potrebna znanstvena istraživanja. Dovoljna je, s fotoaparatom u ruci, tek dvadesetminutna šetnja od autobusnog terminala do Portarate, i eto argumenata.

Netko dobronamjeran mogao bi pomisliti da se radi o unikatnim, slučajno zaboravljenim/previđenim egzemplarima ili pak o zločestom posezanju u fotoarhiv.

Ali jok: svatko tko usred veljače 2014. prođe rečenom kratkom maršrutom može se uvjeriti da su priložene snimke friške kao rosa. A na svaki uslikani putokaz u bolju prošlost naići će dva, tri, pa i više puta. Ne radi se dakle o izoliranim simptomima – na djelu je sveopći sindrom. (Tekst i fotografije Franc Ancelj)


Podijeli: Facebook Twiter