Pula: Izdao zadužnicu na 500 tisuca bez pokrica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska je policija dovršila kriminalisticko istraživanje i utvrdila osnovanu sumnju da je 51-godišnjak iz Valbandona pocinio kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju, povrede vodenja poslovnih knjiga i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Za ista djela, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, tereti se i trgovacko društvo iz Pule, u kojem je 51-godišnjak odgovorna osoba.

Postupajuci po zahtjevu Opcinskog državnog odvjetništva u Puli i kaznenoj prijavi trgovackog društva iz Zagreba, utvrdeno je kako je 51-godišnjak, kao odgovorna osoba u pravnoj osobi sa sjedištem u Puli, ugovorio kupoprodaju, isporuku i pumpanje betona u razdoblju od ožujka do lipnja 2008. godine, uz odgodu placanja od dva mjeseca. Za osiguranje potraživanja muškarac je predao bjanko zadužnicu u iznosu od 500 tisuca kuna, iako je znao da na racunu pravne osobe nema sredstava.

Po isporuci robe i nakon proteka roka placanja, trgovacko društvo iz Zagreba pokrenulo je postupak naplate bjanko zadužnice, no obzirom na racunu pulske tvrtke nije bilo novcanih sredstava, trgovacko društvo nije se uspjelo naplatiti, cime je ošteceno za oko 316 tisuca kuna. Pravna osoba iz Pule i 51-godišnjak iz Valbandona na taj su nacin pocinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.

Takoder je utvrdeno kako muškarac nije vodio poslovne knjige, koje je dužan voditi po zakonu, cime je pocinio kazneno djelo povrede vodenja poslovnih knjiga te da nije izvršavao svoje obaveze prema Državnom proracunu, cime je pocinio kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju.


Podijeli: Facebook Twiter