Pula: Iz Uljanika zaplovio šesti jaružar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz zvukove glazbe Boney M i škljocanje stotinjak fotoaparata Puljana i njihovih gostiju u subotu je nešto prije 12 sati s navoza dva u Uljaniku porinut brod Bartolomeu Dias. Za dobru atmosferu pobrinuli su se uljanikovci koji su po razbijanju boce pjenušca u trup broda pustili balone u nebo te s broda obasipali navoz i posjetitelje lepršavim svjetlucavim papiricima.

Prva dama svecanosti porinuca bila je Katrijn Coene, djevojka jednog od glavnih inspektora Jana De Nula u Uljaniku, koja je uobicajenim presijecanjem užeta pustila brod u more zaželjevši mu, kao i posadi, dugu i sretnu plovidbu. Ulazak broda u more izmamio je glasne aplauze prisutnih koji su imali priliku izbliza vidjeti jedno od Uljanikovih tehnoloških cuda.

Rijec je o plovnom stroju koji ce, kada bude dovršen, usisavati materijal s dubine do 50 metara, a u trupu broda transportirati cak 26 tisuca tona materijala ili ce materijal moci prenijeti putem plutajuceg cjevovoda do kopna i do nekoliko kilometara udaljenosti.

Bartolomeu Dias dug je 147,6, a širok 30 metara. Brod i radnu opremu, pogotovo snažne usisne pumpe, pokretat ce dva dizelska motora ukupne snage 14.400 kilovata. To je samohodni usisni jaružar cija je vrijednost, kao i istovjetnog broda Pedro Alvares Cabral, cak 100 milijuna americkih dolara.

Porinuce "Pedra", održano je prije pet mjeseci, a sada uljanikovci dovršavaju opremanje te ce uskoro biti isporucen brodovlasniku - belgijskoj kompaniji Jan De Nul. Prema toj racunici "Bartolomeu" ce biti spreman za isporuku pocetkom 2013., iako u Uljaniku racunaju da bi to moglo biti i ove godine.

To su peti i šesti jaružar koji su se gradili u Uljaniku. Oni pripadaju drugoj seriji, dok su cetiri jaružara iz prve serije isporucena lani i preklani te je njihova pojedinacna vrijednost veca od 150 milijuna americkih dolara. Rijec je o tehnicki iznimno kompleksnim brodovima koji se koriste za produbljivanje plovnih putova i obala, odnosno izgradivanje obala i umjetnih otoka.

Cinjenica da u svijetu postoji tek nekoliko ovakvih brodova te da se do sada nikada u isto vrijeme u jednom brodogradilištu nije gradilo šest jaružara, uglavnom samo jedan ili najviše dva, govori o kakvom je projektu rijec. Iako s isporukom "Bartolomeua" formalno završava suradnja Uljanika i Jana De Nula, u pulskom brodogradilištu nadaju se da ce se ona nastaviti.


Podijeli: Facebook Twiter