Pula: Iz mulja u Flaciusovoj izvučen antički brod

Brod je dizalicom izvučen na željeznoj konstrukciji da se ne bi raspao (D. ŠTIFANIĆ)
Brod je dizalicom izvučen na željeznoj konstrukciji da se ne bi raspao (D. ŠTIFANIĆ)

Danas su s nalazišta u dijelu Flaciusove ulice u Puli u jednom dijelu izvučeni ostaci antičkog broda, jedinstvenog arheološkog nalaza u ovom dijelu Europe i šire. Brod je dizalicom izvučen s četiri do šest metara dubine na željeznoj konstrukciji da se ne bi raspao. Točnije, izvučeni su njegovi ostaci, a riječ je o pet-šest metara drvene građe koja je bila pokrivena ceradom.

Nakon prebacivanja na kamion brod je odvezen u jednu od Uljanikovih hala gdje će, kako je pojasnio ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, u iduće dvije godine na njemu obaviti desalinizaciju te ga potom još dvije godine tretirati specijalnim kemikalijama. U tom bi se vremenu trebala naći i pogodna lokacija za izlaganje broda javnosti, što nije mali zadatak s obzirom na to da je, procjenjuje se, dugačak 20-ak metara.

Zahvaljujući mulju, brod je izrazito dobro očuvan, a za sada se smješta u razdoblje od 1. stoljeća prije Krista do 1. stoljeća poslije Krista. Tijekom istraživanja i vađenja broda hrvatski arheolozi surađivali su s kolegama iz inozemstva poput Giulije Boetto iz Centra za nautičku i brodsku arheologiju "Camille Jullian" iz francuskog Marseillea, ali i brojnim drugim međunarodnim stručnjacima, kao i geomehaničarima, arhitektima i Uljanikovim projektantima.

Također se, prema riječima ravnatelja Komše, razmišlja o izradi kopije broda koja bi bila izložena u luci te kojom bi se čak moglo i oploviti luku.

- Ovo je iznimno veliko arheološko otkriće s obzirom na tehniku kojom je brod izgrađen, autentičnu za sjeverni Jadran tog vremena. Drago mi je da su arheološka istraživanja, koja će trajati i naredne četiri godine, ostvarena u predviđenih 45 dana, a vrijedila su oko milijun kuna. Vjerujem da ćemo sada u Flaciusovoj ulici uspjeti izgraditi obalni kolektor i zatrpati prometnicu kako bi bila puštena u promet. Najvažnije od svega jest da ćemo, nakon što se izgradi i dionica unutar Uljanika, moći zauvijek očistiti Pulski zaljev. Sve to opravdava ove radove i veliko strpljenje Puljana na kojem im još jednom zahvaljujem, rekao je jučer gradonačelnik Miletić.

Izvlačenje je obavljeno nakon što je okončano istraživanje arheološkog nalazišta s ukupno dva pronađena antička broda, Pula 1 i Pula 2. Osim brodova, pronađeni su i razni predmeti poput užadi, drvenih klinova, vretena, amfora, životinjskih kljova, potplata antičkih sandala, kockica za igru, kamene skulpture delfina, rimskih posuda i vrčeva, te velike količine organskih nalaza u njima i oko samih brodova poput pinjola, koštica bresaka, oraha i žitarica. Sve je poslano je na analizu da bi se iz nalaza iščitale prehrambene navike žitelja antičke Pule. Pronađeni nalazi ukazuju na mogućnost da su očuvani brodovi služili kao teretni, za prijevoz pinjola, ali i drugog sadržaja, te da se antička pulska pretovarna luka Mandrač nalazila uz tadašnje gradske bedeme i uz tadašnji potok Pragrande.

Dosad se znalo, a iz ovih se nalaza sada može i vidjeti, da se na sjevernom Jadranu primjenjivala tehnika "šivanja" broda, dok je u ostatku Rimskog Carstva primjenjivana metoda uklada. Pri spajanju dijelova broda šivanjem bušila se oplata, a potom se kroz utore provlačio konop i tako se brod "šivao". Nakon toga slijedilo je spajanje rebara broda. Riječ je o fleksibilnim brodovima koji su mogli ploviti za svih vremenskih uvjeta, a koji su u slučaju pucanja lako mogli biti "šivani" što je bilo posebno pogodno za ove krajeve s puno otoka i hridi. (Piše Goran ROJNIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter