Pula: Iz dotrajalih priključaka curi plin

Dean Kocijančić
Dean Kocijančić

Radovi koji su u tijeku u Radićevoj ulici (bivša Omladinska) u Puli, odnosno plinofikacija u predjelu gdje prolazi glavni magistralni plinovod koji datira iz 1912. godine, otkriva svu dotrajalost i propusnost dosadašnjeg pulskog plinovoda Pule. Čim su početkom mjeseca počeli radovi područjem se počeo širiti intenzivan, no ne toliko uznemirujući miris plina.

- Dobro da se vidi kakvo je stanje starog stogodišnjeg plinovoda, na svakom priključku na koji smo naišli puštao je plin i sve smo trebali sanirati. Cijevi su gnjile, a najviše smrdi otkopana zemlja koja se godinama "natapala" plinom koji je izlazio iz trulih cijevi. Nije ovo ništa alarmantno, nema opasnosti po građane i imovinu, kaže Dean Kocijančić, direktor Plinare, kojeg smo zatekli na gradilištu.

Osim priključaka u rovu duž gornjeg dijela Radićeve, najveće propuštanje je zabilježeno na raskrižju s Mažuranićevom ulicom, gdje je otkriven neucrtani priključak. Kako Radićevom ulicom prolazi magistralni plinovod ne može se isključiti iz sustava opskrbe jer bi više od pola grada ostalo bez gradskog plina.

- Cijevi starog plinovoda su toliko porozne da ćemo čim postavimo novi plinovod isključiti stari iz upotrebe i bez čekanja ovom području obustaviti dovod gradskog plina. Kako se približavamo središtu grada stanje je će biti sve gore tako da što prije napravimo plinofikaciju to će biti bolje, zaključuje Kocijančić. (G. ROJNIĆ, snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter