Pula: Istraga protiv dvojice pravosudnih policajaca

Pulski zatvor (D. ŠTIFANIĆ)
Pulski zatvor (D. ŠTIFANIĆ)

Zatvorenik pulskog zatvora 25-godišnji Bojan Bešlić iz Pule smrtno je stradao samici pulskog zatvora u Kranjčevićevoj ulici u Puli 16. studenoga prošle godine oko 14.30 sati u požaru koji je sam podmetnuo, a uzrok smrti je prema izvješću iz DORH-a, trovanje ugljičnim monoksidom.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice pravosudnih policajaca u dobi od 29 i 36 godina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti teškim kaznenim djelom protiv opće sigurnosti. Državno odvjetništvo tereti pravosudne policajce da su propustili pregledati Bešića prije upućivanja u samicu, odnosno u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari.

U priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a piše da su pravosudni policajci, iako znajući da su prije smještaja zatvorenika u ovu prostoriju dužni obaviti temeljitu pretragu detaljnim pregledom i uvidom u sadržaj njegove odjeće i obuće, olako držeći da zatvorenik kod sebe nema predmete kojima bi mogao nauditi sebi i drugima, to propustili napraviti.

Osnovano se sumnja da su time propustili utvrditi da zatvorenik u odjeći ima upaljač i oduzeti mu ga pa je zatvorenik tijekom boravka u navedenoj prostoriji plamenom upaljača zapalio izolacijsku oblogu. Požar se brzo proširio prostorijom, te se dim proširio na hodnik u prizemlju zatvora, a ugasili su ga vatrogasci. Zbog požara su bili ugroženi životi i zdravlje djelatnika zatvora i zatvorenika te je postojala opasnost da se požar proširi i na ostale dijelove zgrade zatvora.

Podsjetimo da je Bešić izdržavao zatvorsku kaznu od osam mjeseci zbog prijetnji smrću bivšoj djevojci i njenoj obitelji, a u trenutku stradavanja je imao još dva mjeseca do izlaska na slobodu. Da se radilo upravo o onome što je odvjetništvo sada potvrdilo, odnosno propustu pravosudnih policajaca, svjedoči izjava pomoćnika ravnatelja Uprave za zatvorski sustav netom nakon događaja kada je izjavio da su pravosudni policajci propustili obaviti temeljitu pretragu zatvorenika kada su ga zbog narušavanja reda i sigurnosti prisilno premještali iz jedne u drugu prostoriju te je zatvorenik u samicu unio upaljač. Radi tragičnog događaja, Zatvorski sustav je sa dužnosti udaljio ukupno pet osoba, upravitelja Gorana Terkovića, voditelja odjela osiguranja te trojicu pravosudnih policajaca, no postupak je pokrenut protiv dvojice pravosudnih policajaca.

Naime, u izvješću stoji da je požar u samici izbio oko 14.30 sati, no primijećen je tek sat vremena kasnije kada je iz ćelije počeo izbijati dim. Pravosudni policajci su pokušali otvoriti vrata, no pritom je jedan od policajaca zadobio opekline na rukama, budući da su vrata zahvaćena vatrom bila užarena. Kada su pulski vatrogasci, nakon oko 40 minuta borbe s metalnim vratima, uspjeli ući unutra, za Bešića više nije bilo pomoći.

Protiv tadašnjeg upravitelja zatvora, Gorana Terkovića  obustavljen je postupak na službeničkom sudu gdje ga se teretilo za tešku povrede službene dužnosti za slučaj stradavanja zatvorenika Bešića. Terković je bio upravitelj Zatvora od početka prosinca 2014. godine, a do tad je radio u Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno bio načelnik policijske postaje Poreč. Radni odnos u MUP-u prekinut je na njegov zahtjev. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter