Pula isplivala iz poplava

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Obilna kiša, grmljavina, a ponegdje i tuča, koja je zahvatila Puljštinu u noći s nedjelje na ponedjeljak, te jaki pljusak danas ujutro, u gradu nije donijelo značajnih problema plavljenja.

Premda je, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda na postaji na pulskom aerodromu, u relativno kratkom vremenu, od samo dva sata, izmjereno čak 53 litara kiše po četvornom metru, a za jutarnjeg pljuska bilo je 15 litara.

Uobičajeni punktovi u centru grada koji i za takvog, klasičnog ljetnog nevremena redovito poplave, ovog puta su prošli neoštećeno. Među takvima je zasigurno Cisscuttijeva ulica u dijelu kraj Glazbene škole, gdje su vlasnici tamošnjih poslovnih prostora, posebno za zaštitu od poplava izradili brane.

- I djelotvorne su, jer ovog puta je stvarno dobro gutalo, i ujutro kad smo došli na posao, nije bilo nikakvih problema. Doduše, prilično smo mirni, što se kiše tiče u posljednjih nekoliko mjeseci otkako su šahtovi očišćeni. Ranije se voda slijevala iz pravca McDonald'sa, pa su šahtovi poplavljivali i cijela ulica je bila kritična, odnosno redovno poplavljivana.

Zasad je u redu, iako treba pričekati neku stvarno jako obilnu kišu da vidimo kako će sve to funkcionirati, ispričala nam je zadovoljno vlasnica trgovine Vajda pokazujući nam branu koju je dao izraditi vlasnik tog poslovnog prostora.

Također, suho je bilo i na inače poplavljenom ulazu u Flanatik centar, kao i na Portarati. Dobrom "gutanju" vode i neplavljenju očito je doprinijelo čišćenje u Anticovoj ulici i Ulici Sergijevaca prošle godine, odnosno pomoćnih kanala glavnog pulskog odvodnog kanala Pragrandea.

No, boljoj protočnosti zasigurno je doprinijelo nedavno čišćenje na potezu od kazališta do brodogradilišta, ispod Doma hrvatskih branitelja. Ne treba smetnuti s uma ni potpunu rekonstrukciju završnog dijela kanala Pragrande u Flaciusovoj ulici, što je odrađeno pri gradnji obalnog kolektora. Ovog puta, poklopilo se je i to što nije bilo veće plime, uslijed koje se razina mora podigne toliko da izazove plavljenje čak i na Trgu Republike.

Upravo radi poboljšanja kapaciteta odvodnje za vrijeme intenzivnih padalina te postizanja što bolje protočnosti, odnosno smanjenja mogućnosti plavljenja užeg gradskog centra (osim izgradnje kanala Dolinka - Pragrande) tijekom svibnja obavljeno je završno čišćenje kanala Pragrande u dijelu koji prolazi ispod Doma branitelja.

Dovršetkom izgradnje i čišćenja nizvodne dionice kanala Pragrande u Flacijusovoj ulici stvoreni su uvjeti za puštanje tog kanala u punu funkciju, stoga je izvršeno čišćenje čime je omogućeno korištenje maksimalnog provodnog kapaciteta. Čišćenje je obavljeno usisavanjem taloga, metodom visokotlačnog razbijanja uz reciklažu vode.

S druge strane, nakupina vode usporila je promet jučer nakon pljuska u dijelu Medulinske ulice, kraj kružnog toka, no ubrzo se voda povukla, tako da jučer zbog kiše ni u prometu nije bilo značajnijih zastoja. Vatrogasci su također mirno "spavali", budući da zbog toga nisu imali niti jednu intervenciju. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter