Pula: Ispitati funkcionalnost dimovoda

"Mamutica" na adresi Veruda 17 (Arhiva)
"Mamutica" na adresi Veruda 17 (Arhiva)

U Komunalnoj palači održan je najavljeni sastanak oko rješavanja problematike (ne)ispravnih dimovoda na pulskim zgradama u projektu plinofikacije, točnije, "mamutice" na adresi Veruda 17.

Sastanak je sazvao gradonačelnik Boris Miletić kako bi se riješio problem, okupivši na jednom mjestu, uz gradsku upravu, uključene direktore gradskih poduzeća, predstavnike MUP-a, stručnjake i predstavnika stanara Vladimira Filipovića. Na sastanku, međutim, nisu sudjelovali predstavnici stanara drugih zgrada koji su ukazali na isti problem.

Gotovo sat i pol trajala je razmjena mišljenja, a zaključak je da se obavi testno ispitivanje funkcionalnosti jednog dimovoda, odnosno uzgon dimnjaka, u zgradi na adresi Veruda 17 koji će pokazati što je nadležnima za činiti. S takvim su se zaključkom složili svi koji su prisustvovali sastanku.

- Pozvao sam MUP, Plinaru, Herculaneu, Dimnjačare, ovlaštenog projektanta i sudskog vještaka i predstavnika stanara. Moji ciljevi su jasni. Pod broj jedan zaštita ljudi. Pod dva u kojoj mjeri izaći u susret građanima da bi im smanjili troškove.

Zakoni su godinama mijenjani, postoji zakonska regulativa, što nam je predstavnik MUP-a jasno rekao, a potrebna je da bi se plin pustio u upotrebu u kućanstvima. Potrebno je ili napraviti proračun uzgona ili funkcionalno ispitivanje dimnjaka. Jedna od te dvije stvari su neophodne kako bi dimnjačari mogli potpisati da je dimnjak funkcionalan. Dimnjačari ne zabranjuju korištenje dimovoda nego za odobrenje trebaju imati proračun uzgona, što rade ovlaštene tvrtke, da bi dali odobrenje za korištenje.

Ovdje se govori o sigurnosti građana i ponavljam kao i na Vijeću, nikad neću, niti želim, nekog tjerat da potpiše nešto što nije u skladu s propisima. Sve je dobro dok se nešto ne dogodi. Stoga je ponuđen jedan pilot projekt, napravit će se proračun uzgona jer bez toga možemo samo nagađati. Treba izračunati i temeljem toga reći kakav kapacitet ima dimovod i koliko trošila se može spojiti na njega. Gospodin Filipović se s time složio i to ćemo učiniti, rekao je gradonačelnik.

Predstavnik stanara Verude 17 nakon sastanka bio je dvojakog raspoloženja. S jedne strane zadovoljan, s druge kao da je nedostajalo nešto da s osmijehom napusti Komunalnu palaču.

- Sastanak je sazvan, osjećao sam se malo hendikepiran jer sam bio jedini predstavnik. Ako se radi samo o zgradi koju predstavljam u redu, ali cilj je bio da se riješi problem cijelog grada. Trebali su, dakle, biti još neki ovdje. Sastanak je bio u redu, moram priznati da je naš gradonačelnik zaista imao najbolju namjeru da se ovo riješi. Također, i od strane MUP-a je bilo korektno mišljenje gdje se reklo da se sigurnost građana mora poštivati što mi obavezno želimo, rekao je u uvodu Filipović.

- No, isto tako tvrdim da za sigurnost građana najbolje brinu oni sami jer znaju što smiju, a što ne. Ako si netko želi učiniti zlo to će učiniti neovisno o bilo kakvoj odredbi. Dogovorena je test proba funcionalnosti dimnjaka i to sam prihvatio jer će se utvrditi tehnička funkcionalnost, zaključio je predstavnik stanara Verude 17. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter