Pula ipak postaje sjedište Istarske županije?

Valter Boljunčić (D. ŠTIFANIĆ)
Valter Boljunčić (D. ŠTIFANIĆ)

U prvom čitanju danas su saborski zastupnici prihvatili prijedlog IDS-ovca Valtera Boljunčića da se Pazinu vrati sjedište trgovačkog suda, a da se sjedište Istarske županije iz Pazina premjesti u Pulu.

- Riječ je tek o prvom čitanju, ali, istina, prijedlozi su prošli, a meni je osobno draži čak i onaj o vraćanju Trgovačkog suda u Pazin. Dakle, zakon, ako ne ide po hitnoj proceduri, ide u dva čitanja, a nakon ovog prvog ja kao predlagatelj imam rok od šest mjeseci za dostavu konačnog prijedloga. Naravno, pritom moram uzeti u obzir primjedbe i prijedloge koji u međuvremenu stignu, a onda ide na konačno glasanje. Teoretski, nešto može i ne proći u drugom čitanju, ali za sada nećemo tako razmišljati. Ipak, to je još daleko od konačne odluke, rekao nam je Boljunčić.

Pojasnio je također da odluka o Puli kao glavnom gradu Istarske županije ne bi trebala donijeti nikakve promjene, jer su županijski odjeli razmješteni po cijeloj županiji, a tako će i ostati. Župan će i dalje biti u Puli, a Skupština će sjednice održavati u Pazinu, kao što je bilo i dosad.

- Želja mi je bila samo da se Županiji prizna Pula kao sjedište, jer je najveći grad, kao što je to svugdje. Uvod je to mislim i u decentralizaciju jer se uvažava ono što misli lokalna zajednica, pogotovo ako se radi o razvijenoj regiji, što Istra jest, rekao je Boljunčić.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić rekao je da ovo još nije konačna odluka i da treba ispoštovati proceduru do kraja, no i on je želio istaknuti da time niti Pazin niti Pula neće ništa izgubiti, odnosno dobiti.

- Mi smo se uvijek zalagali za policentrični razvoj županije i zato su i uredi razmješteni u raznim gradovima, i to se ne mijenja. Mislim da je ovime Sabor uvažio prijedlog baze i mislim da u 2014. godini o svom središtu regije trebaju samostalno odlučivati, ne samo Istra, rekao je Miletić.

Komentirajući pak mogućnost da Pazinu bude vraćen Trgovački sud, Miletić je rekao da se radi o ispravljanju nepravde jer je riječ o sudu koji je bio četvrti u Hrvatskoj i po broju predmeta i gospodarskih subjekata, a pritom nije zanemariva, kaže, niti današnja snaga istarskog gospodarstva.

- Vraćanje Trgovačkog suda iz Rijeke u Pazin logičan je odgovor i, kao i dosad, mogu samo ponoviti svoj stav da ako se netko negdje treba seliti, onda bi se Rijeka trebala seliti u Pazin, zaključio je Miletić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter