Pula: Industrijsko-obrtnička škola na novoj lokaciji


- Imamo najljepši pogled na grad, a i najljepšu školu u gradu, kažu nam učenici Industrijsko-obrtničke škole koja je od ovog polugodišta iz centra grada, tzv. žute škole preselila na Vidikovac u prostore bivšeg Praktikuma. Prethodno su učenici ove škole zajedno s učenicima Tehničke škole s Kaštela ovdje dolazili samo na praksu, ali zgrada je bila u jako lošem stanju tako da ju je bilo potrebno iz temelja renovirati.

Zamijenjene su sve instalacije, krov, prozori, uveden novi sustav grijanja i hlađenja, novi podovi, uređeni su svi zidovi te uvedena kompletno nova stolarija i sanitarije. Kao rezultat stvorena je praktički nova škola kojom su oduševljeni i učenici i profesori.

- Istarska županija je uvažila sve naše primjedbe i uredila prostor kojim smo jako zadovoljni. Riješili smo i problem održavanja nastave za tjelesni odgoj, tako da učenici neće morati odlaziti u drugu školu. Odmah preko puta ceste imamo na raspolaganju sportski teren u privatnom vlasništvu za koje će Županija plaćati korištenje. Budući da u planu adaptacije nije bila izgradnja dvorane, odlučili smo sami jednu veliku radionicu prenamijeniti u dvoranu koja je puno prostranija od one koju smo imali u staroj školi.

Jedini problem koji još imamo je prijevoz naših učenika putnika, ali upravo nastojimo pronaći rješenje zajedno s Pulaprometom, Gradom Pulom i Županijom, kazao je ravnatelj Petar Gavrić.

Radi lakšeg snalaženja u velikom prostoru koji se proteže na 2.900 kvadrata na ulazu je postavljena ploča s planom. Škola ima 13 učionica, četiri radionice i kabinet, knjižnicu, zbornicu, garderobu za nastavnike, dovoljno prostora za stručni kadar škole kao i za spremačice i domare. Tu su i radionice koje koriste i učenici Tehničke škole.

Profesor praktične nastave Dragan Basara dobro se sjeća kako su prostori nekada izgledali kada je u radionicama bilo toliko hladno da su učenici sjedili u jaknama, a zidovi bili zeleni od vlage jer je krov prokišnjavao.

- Ne može se niti usporediti prostor koji sada imamo s onim kakav je bio prije i u koji se tijekom 30 godina nije uložilo ništa. Sada ne samo da su prostori zvučno izolirani, topli i uredni, nego su i lijepi, i učenicima i profesorima je gušt imati nastavu u ovakvoj školi, kazao je Basara. (M. JERIN, snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELU REPORTAŽU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter