Pula ima veliki broj rudnika

Obilježeno 10 godina rada Speleološke udruge Pula (D. ŠTIFANIĆ)
Obilježeno 10 godina rada Speleološke udruge Pula (D. ŠTIFANIĆ)

Desetu godišnjicu jučer je u svojim prostorima u Jeretovoj ulici obilježila Speleološka udruga Pula. Kako je podsjetio predsjednik Matej Mirkac, udruga je proizašla iz Planinarskog društva Glas Istre i Gorske službe spašavanja, a prije toga nije bilo organizirane spelologije u Puli.

U deset godina organizirali su tako osam speleo škola, jer su shvatili da, ako žele raditi na članstvu i na daljnjem napretku, to je način da se održe. U početku su samo posjećivali speleološke objekte, nisu ih istraživali pa praktički za njima nije ostajao nikakav trag, osim što su ih fotografirali. Ubrzo se i to promijenilo jer se počelo istraživati za tvrtke, radili su za Bina Istru na Istarskom ipsilonu te na magistralnom plinovodu Pula-Karlovac.

Angažirao ih je i Grad Pula pa su tako došli do zaključka da je Pula možda i više rudarski grad od Labina, s obzirom na broj rudnika. Članovi udruge sudjelovali su na raznim ekspedicijama u Hrvatskoj, bili su na Biokovu, Dinari, Velebitu i na dnu Lukine jame koja je najdublja u Hrvatskoj.

Udruga je bila i jedna od osnivačica Istarskog speleološkog saveza. Imali su i jedno znanstveno otkriće, u jami na Ćićariji su pronašli životinjicu, škorpiona, za kojeg se ispostavilo da je endemska vrsta.

Rade intenzivno i na uklanjanju eksplozivnih sredstava iz speleoloških objekata u čemu već godinama surađuju s protueksplozivnim odjelom policije, što im je jako važno jer su te naprave predstavljale opasnost za speleologe.

- U zadnjih par godina očistili smo 20-ak objekata što je skoro pa pionirski pothvat u Hrvatskoj, no nemaju svi speleolozi u Hrvatskoj tako dobru suradnju s policijom, istaknuo je Mirkac.

Ove godine planiraju održati alpinističku školu budući da u udruzi ima dosta penjača. Planovi za budućnost su im ići što više po jamama i špiljama, a već godinama maštaju o ekspediciji u egzotične krajeve.

Na skup su došli i gosti pa ih je u ime Istarskog planinarskog saveza pozdravio predsjednik Vlado Rojnić koji im se zahvalio na korisnom društvenom i istraživačkom radu u Puli i dodao da planinari imaju potrebe za pomoći speleologa kod rješavanja nekih detalja na stazama. Mirkac je na to podsjetio da u planinarskoj školi PD Glas Istre održavaju predavanja o speleologiji.

Pohvale za svoj rad dobili su i od Vladimira Đurišića i Marijana Kaurića iz Grada Pule uz obećanje da će prostor i dalje moći koristiti besplatno. Udruga inače djeluje u prostoru skloništa kojeg su dobili od Grada Pule i već pet godina ga uređuju iako, kako je to netko primijetio, tu se više i nema što urediti.

Prikazan je jučer i film o rudniku kremenog pijeska na Monte Zaru, a za zakusku nakon službenog dijela se pobrinula Škola za odgoj i obrazovanje, dok su živu glazbenu podlogu pružili iskusni pulski jazzeri Nenad Mirt i Boro Lukić. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter