Pula: Ima plina, ima dimovoda, nema - dozvola

Zgrada u Ulici Veruda u Puli koja nema suglasnost dimnjačara za prespajanje na prirodni plin (arhiva GI)
Zgrada u Ulici Veruda u Puli koja nema suglasnost dimnjačara za prespajanje na prirodni plin (arhiva GI)

"Već osam mjeseci ne rješava se naš problem oko korištenja dimnjaka nakon što smo bili u postupku priključivanja zgrade s gradskoga na prirodni plin u Ulici Veruda. Problem je samovolja, nepoštivanja zakona Republike Hrvatske, neodgovornost, bahatost i neprofesionalno ponašanje čelnika pulskih komunalnih poduzeća kao i njihovih političkih zaštitnika", rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnik stanara zgrade Veruda 17 u Puli Vladimir Filipović, odlučan da se konačno riješi taj, kako je rekao, ogromni gradski problem s kojim je suočeno tisuće građana Pule.

Problem je tih stanara, a posredno i svih ostalih, podsjetimo, što se zgrada ne može spojiti na prirodni plin jer im nije izdana suglasnost dimnjačara za nastavak korištenja dimnjaka, bez obzira što su sve pripreme u kućanstvima već otprije bile odrađene.

- Prije osam mjeseci spojili smo se na prirodni plin i odjednom smo se susreli s problemom oko suglasnosti dimnjačara za nastavak korištenja postojećih dimnjaka. Pored svih troškova koje smo već imali, sada od nas traže da izradimo novu projektnu dokumentaciju po novim zakonima RH, a da pritom i dalje nisu sigurni hoće li ona udovoljavati zahtjevima, rekao je Filipović.

Dodao je da mu je nevjerojatno da se krenulo u prespajanje, a da stanari nisu obaviješteni što ih čeka. Iz Ministarstva graditeljstva i MUP-ovih inspekcijskih služba odgovoreno im je da dimnjačari (odnosno Herculanea) moraju uvažiti svu postojeću dokumentaciju te da se građani uopće ne moraju izlagati nepotrebnom trošku nove projektne dokumentacije jer se prijelaz s gradskog na prirodni plin ne smatra promjenom vrste goriva.

- Pitamo se onda tko je ovdje lud i zbog čega samo Pula ima takav problem? Nigdje u Hrvatskoj nema toga, rekao je Filipović.

Napomenuo je također da su iz Herculanee izjavili da taj njihov dopis nije bio potpun te da će oni poslati dodatni dopis u nadležno ministarstvo s pojašnjenjem problematike pa će onda vidjeti što se može učiniti.

- Čekali smo nekoliko mjeseci i ponovili upit, no iz resornog ministarstva su nam 22. prosinca izjavili da nikakav dopis od Herculanee nije stigao, tvrdi Filipović. (N. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter