Pula ima najviše poduzetnika po glavi stanovnika

Pula je među deset najboljih gradova u Hrvatskoj za život i poslovanje (N. LAZAREVIĆ)
Pula je među deset najboljih gradova u Hrvatskoj za život i poslovanje (N. LAZAREVIĆ)

Prema službenim podacima Ministarstva financija Republike Hrvatske o izvršenju lokalnih proračuna za razdoblje od 2013. do 2015. godine i istraživanju kojeg je proveo portal gradonacelnik.hr, Grad Pula je s prosječnim izdvajanjem od 71 kune po stanovniku jedini veliki hrvatski grad koji je ušao u top deset kada se gleda izdvajanje za poduzetnike po glavi stanovnika. U istoj je analizi s izdvojenih 3,57 posto proračuna 2015. godine bio drugi grad u Hrvatskoj po istom kriteriju.

Poticajne mjere

- Pula je danas, pored mnogo većih hrvatskih gradova, druga na listi po iznosu davanja za razvoj lokalnog poduzetništva i prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika. Riječ je o rekordnih 67 poduzetnika na tisuću stanovnika, ukupno 2.600 poduzetnika koji zapošljavaju više od 13.000 osoba. Smatram kako je to rezultat kontinuiranog rada i sustavnog ulaganja u razvoj poduzetništva, što već godinama uspješno provodimo. Kao Grad, činimo sve što je u skladu s našim mogućnostima da bismo stvorili pozitivnu poduzetničku klimu, odnosno poticajno poslovno okruženje i našim poduzetnicima olakšali poslovanje, naglasio je gradonačelnik Boris Miletić.

Grad provodi poticajne mjere te su osigurane olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput manjih komunalnih doprinosa i subvencioniranja kamata za odobrene kredite. Kako bi se poduzetnici brže i lakše razvili, Grad Pula nudi potpore za novoosnovane tvrtke između kojih se posebno potiču zapošljavanje i samozapošljavanje. Sufinancirana je i nabavka nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima. Financira se i organizacija manifestacija seminarsko-edukativnog tipa, razni sajmovi na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, a daju i potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. (B. PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter