Pula ima najveći broj poduzetnika u Hrvatskoj

Uljanik Brodogradilište ima 1.596 zaposlenih, Arenaturist 652, a Uljanik d.d. 448 zaposlenih (M. MIJOŠEK)
Uljanik Brodogradilište ima 1.596 zaposlenih, Arenaturist 652, a Uljanik d.d. 448 zaposlenih (M. MIJOŠEK)

Financijska agencija (FINA) na svojim je službenim web stranicama objavila prilog o rezultatima poslovanja poduzetnika u najvećim hrvatskim gradovima i općinama po broju stanovnika, a među najvećim gradovima prvo je mjesto zauzela Pula sa 67 poduzetnika na 1.000 radno sposobnih stanovnika.

Dobra poduzetnička klima

- Pula je po mnogočemu grad lider u Hrvatskoj i drago mi je da smo po pitanju poduzetništva vodeći u Hrvatskoj. Razlog tako dobre poduzetničke klime leži prvenstveno na našim vrijednim ljudima i u činjenici transparentnog i efikasnog poslovanja gradske uprave te otvorenosti prema poduzetnicima. Uvedene su i potpore i olakšice poput manjih komunalnih doprinosa, kao i mjere koje su poduzetnicima na raspolaganju putem IDA-e kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Dodao je kako u Gradu čine apsolutno sve što mogu da bi svojim poduzetnicima pomogli i olakšali poslovanje. Samo u ovoj godini, istaknuo je, za poduzetnike je osigurano milijun kuna putem potpora, a u posljednje četiri godine Grad je izdvojio ukupno 8,2 milijuna kuna za poticaje poduzetnicima, s čime će se i nastaviti.

- Osim toga, treba naglasiti i razvoj kvalitetnih sveučilišnih programa i uvjeta boravka studenata u Puli, kao i činjenicu da su sva pulska djeca upisana u vrtiće. Također, značajna se financijska sredstva izdvajaju za sport i brojne druge segmente, što u konačnici sveobuhvatno stvara poticajno poslovno okruženje, dodao je Miletić.

Prema broju poduzetnika na 1.000 radno sposobnih stanovnika, nakon Pule slijedi Zagreb sa 65, a zatim i Split s 53 poduzetnika. Prema istom kriteriju, među navedenim je gradovima Sisak na začelju s 22 poduzetnika na 1.000 radno sposobnih stanovnika, a nešto su bolji Slavonski Brod s 24 poduzetnika i Karlovac s 28 poduzetnika. Jedan od razloga tome je da je od 38.760 radno sposobnih stanovnika Pule, njih 8.449 (21,8 posto) visokoobrazovano. Za usporedbu, na razini Republike Hrvatske udio visokoobrazovanih osoba u radno sposobnom stanovništvu je 17,8 posto, a u Sisku 11,3 posto.

Doprinos Uljanika

S obzirom na broj radno sposobnih stanovnika, taj su potencijal, u odnosu na broj aktivnih poduzetnika, najbolje iskoristili stanovnici Pule (na 8. mjestu po broju stanovnika, a na 4. po broju poduzetnika), a od navedenih gradova najmanje je iskorišten u Sisku (na 10. mjestu prema broju stanovnika, a na 19. mjestu prema broju poduzetnika), stanovnici Karlovca (na 9. mjestu prema broju stanovnika, a na 13. mjestu prema broju poduzetnika) i stanovnici Slavonskoga Broda (na 7. mjestu prema broju stanovnika, a na 15. mjestu prema broju poduzetnika).

Očekivano, kod poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu najviše je zaposlenih na 1.000 radno sposobnih stanovnika (614), a prema istom kriteriju među deset najvećih gradova po broju radno sposobnih stanovnika, drugo mjesto dijele Rijeka (344) i Pula (344). U Puli su tome najviše doprinijeli Uljanik Brodogradilište d.d. s 1.596 zaposlenih, Arenaturist d.d. Pula sa 652 zaposlenih i Uljanik d.d. s 448 zaposlenih.

U gradovima s najviše stanovnika u Republici Hrvatskoj, u kojima živi 37 posto radno sposobnoga stanovništva, sjedište ima 57.033 poduzetnika (54 posto), koji su ostvarili 417,9 milijardi kuna ukupnoga prihoda, što je 65 posto od ukupnih prihoda poduzetnika u Republici Hrvatskoj u 2015. godini i isti toliki udio u neto dobiti poduzetnika, čemu su najviše doprinijeli poduzetnici sa sjedištem u Zagrebu.

Najmanje poduzetnika u Sisku

Prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine, deset gradova s najvećim brojem stanovnika su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula, Karlovac i Sisak. Usporedba navedenih podataka s brojem poduzetnika i brojem zaposlenih kod poduzetnika te ukupnim prihodom i neto dobiti/gubitkom poduzetnika koje su iskazali u godišnjem financijskom izvještaju za 2015. godinu, pokazala je da je u odnosu na broj stanovnika najmanje poduzetnika u Sisku, a jednako tako najmanji je i broj zaposlenih, odnosno 161 na 1.000 radno sposobnih stanovnika. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter