Pula i Županija za kandidaturu prijestolnice kulture

Zajednička kandidatura - župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić (M. ANGELINI)
Zajednička kandidatura - župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić (M. ANGELINI)

Gradonačelnik Boris Miletić i župan Valter Flego potpisali su sporazum između Grada Pule i Istarske županije o zajedničkom ulasku Pule u kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture (EPK). 2020. godine. Na svečanosti je ujedno objavljen javni poziv svim građanima za sudjelovanje u projektu EPK Pula - Istra 2020. te poziv na niz besplatnih edukacijskih radionica, a ujedno je označen i početak rada web stranice koja će biti participativni alat namijenjen građanima. Govornici su istaknuli važnost sudjelovanja u inicijativi Europske unije koja je, prije svega, kako su rekli, razvojna strategija gradova i županija u kojoj je kultura najvidljiviji dio.

Pula je kreativan grad

- Ovo nije projekt kulture samo za odabrane, već kulture kao dijela svih nas. Inicijativa Europske unije služi očuvanju raznolikosti u Europi i glavni je razvojni alat regije. Tiče se svakoga jer projekt povezuje kulturu, turizam i gospodarstvo, rekla je u uvodu koordinatorica projekta Vlatka Kolarević. - EPK nije titula, nije nagrada, već iza toga stoje promjene i razvoj. To nije projekt gradske ili županijske uprave, već cijele zajednice, koja će svoje ideje i vizije predlagati ne na postojeći kulturni program koji se neće mijenjati, već će ovo biti program građana. EPK projekt rješava i najlokalnije stvari. Naime, natječaj za kandidaturu prati strukturu brojnih EU fondova, nadovezuje se na njih i omogućava apliciranje na brojne fondove, te se u njemu može povezati više djelatnosti, rekla je Kolarević.

Pulsko Gradsko vijeće jednoglasno je dalo potporu ovom projektu, baš kao i Skupština Istarske županije, što pokazuje da vlada politički konsenzus.

- Obaveza nam je dati maksimalnu potporu ovom projektu da bi naši građani imali benefite. Ovo je proces koji traje, a sve da se život u našem gradu učini boljim. Pula je kreativan grad, brojne su nagrade koje smo u posljednje vrijeme dobili i, iako imamo spoj tradicije i kulturnog nasljeđa, ovime stvaramo bolju budućnost. Naravno, nećemo sakriti naše probleme jer možemo imati bolje fasade, ulice, starogradsku jezgru ili stanje s nezaposlenima, ali upravo zato je ovaj projekt važan. Svi gradovi koji su se uključili u takav projekt imali su prosperitet neovisno jesu li u konačnici i izabrani da budu prijestolnica kulture. I to je naš cilj za građane. Titula EPK ne odnosi se samo na kulturu, već ona znači puno širi razvoj, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

Utjecaj i na gospodarstvo

Grad Pula je u proračunu za 2015. godinu osigurao 255 tisuća kuna za ovaj projekt, dok je Istarska županija ove godine osigurala 250 tisuća kuna, a za sljedeću predvidjela 400 tisuća kuna. Župan Valter Flego istaknuo je da je apsolutna podrška važna radi nas samih, ali i planiranja bolje budućnosti Puljana i Istrana.

- Projekt će imati upliva i u gospodarstvo te sam standard građana. Stvorit će se jasne smjernice za budućnost, zajednički će se promišljati za iskorak u kulturi. Neovisno da li ćemo dobiti laskavu titulu, pripremat ćemo se za apliciranje prema EU fondovima, ali ćemo pripremati i vlastite aktivnosti kako smišljeno ulagati. Ovo je prigoda za veliku afirmaciju Pule i Istre, poručio je župan.

Kako je pojasnila gradska pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber, Pula je prva usvojila Strategiju kulture, a Istarska županija, nadodao je županijski pročelnik Vladimir Torbica, jedina je hrvatska županija sa Strategijom kulture, pa je u prednosti pred ostalim hrvatskim kandidatima. S obzirom da se za kandidaturu traži politička podrška, a Pula i Istra su to prve ostvarile, smatra se da su Pula i Rijeka najozbiljniji kandidati iz Hrvatske za titulu EPK 2020. godine.

Novi site www.pula2020.eu

Već sama kandidatura, čiji je natječaj vrlo opsežan i zahtjevan, nudi prednost pred ostalim gradovima pri apliciranju na EU fondove. Na ovaj način strukturirat će se i umrežiti sve ideje i prijedlozi, povezati građane, jer EPK je izazov za sve stanovnike Pule i Istre koji mogu učiniti mjesto ugodnije za življenje, rečeno je.

Gordana Trajković i Igor Stanišljević predstavili su, pak, novi web site za ovaj projekt www.pula2020.eu, označivši ga kao platformu za uključivanje i umrežavanje koja će se razvijati kroz vrijeme. Na stranici su osnovne informacije, a bazirana je na Googleovom mapiranju i svatko može predlagati dio kulturne scene. Istaknuli su da cijeli projekt daje mogućnost za razvoj potencijala jer se, primjerice, u Italiji kandidirao 21 grad za titulu EPK i, bez obzira na to tko će u konačnici dobiti kandidaturu, oni će sve činiti da bi se razvijali.

- Samo ako se svi građani uključe može se realizirati, ali bez ljudi koji su istinsko bogatstvo Pule to se neće uspjeti. Zato ih pozivamo da koriste web stranicu i info-punkt u Circolu gdje od 18. prosinca pokrećemo niz od oko 30 besplatnih edukativnih radionica za što šire slojeve stanovništva da bi se detektirali konkretni problemi i ponudila rješenja. Ovaj projekt dobit će izglede tak kada se u njega uključe građani, njihova motivacija je ključna, zaključila je Trajković. (Goran ROJNIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter