Pula i Trier, zajednička rimska i vojna povijest

Gradonačelnici Triera i Pule, Klaus Jensen i Boris Miletić (Snimio Goran ROJNIĆ)
Gradonačelnici Triera i Pule, Klaus Jensen i Boris Miletić (Snimio Goran ROJNIĆ)

Gradonačelnik Boris Miletić primio je danas u Komunalnoj palači delegaciju njemačkog grada Triera, grada pobratima Pule, na čelu s gradonačelnikom Klausom Jensenom. Dugogodišnja suradnja Pule i Triera traje od 1971. godine kada je između dvaju gradova službeno potpisana Povelja o bratimljenju, a gradove povezuje i bogata rimska povijest koju su naslijedili, te dugogodišnji boravak vojsci na njihovim područjima.

Miletić je njemačkog kolegu detaljno upoznao s poviješću Pule, pogotovo 20. stoljeća koje je obilježila vojna uprava nad gradom, te je Pula cijelo stoljeće bila snažna vojna baza. Pritom je, rekao je Miletić, Pula doživjela dva odlaska stanovništva, 1947. i 1991. godine, a između je bilo teško vojnim vlastima nametnuti ideju razvoja turizma.

- Danas kada je grad demilitariziran nalazimo se na velikoj prekretnici i ideja je poluotok Muzil i sjeverni dio luke, koji su 50 godina bili pod vojnom vlašću, pripojiti gradu i staviti ih u funkciju. U krizi je teško privući investitore, ali s obzirom da smo dobro povezani s Europom imamo prilično dobre izglede za razvoj Pule, rekao je Miletić.

I Jensen je istaknuo vojnu prošlost Triera koji je nekad bio rimska baza, a kasnije na prvoj fronti Drugog svjetskog rata, te nakon toga baza francuskih i njemačkih vojnika. Prije dvije godine posljednji su vojnici napustili ovaj grad, rekao je Jensen, naglasivši da je održavanje mira i partnerstva najvrjednije, te veliku ulogu u tome imaju susretima mladih.

- Dugo je vremena trebalo da izgradimo partnerstvo i stoga je današnja Europa od velikog značaja. Hvalimo se da je naš grad najstariji u Njemačkoj, a prijateljska Pula još je starija i vjerujem da ćemo zajednički puno učiniti u budućnosti, rekao je gradonačelnik Triera. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter