Pula i Pazin za reprezentaciju troše manje od pet kuna po stanovniku

Viktor Janukovič (Reuters)
Viktor Janukovič (Reuters)

Pula i Pazin ubrajaju se u deset najštedljivijih gradova u Hrvatskoj po izdvajanju za reprezentaciju svojih gradskih uprava, objavio je portal gradonačelnik.hr pozivajući se na podatke Ministarstva financija. Pula je za reprezentaciju u 2016. godinu, za koju su dostupni podaci, potrošila 0,08 posto proračuna po stanovniku, dok je Pazin potrošio 0,09 posto proračuna za tu svrhu u istom razdoblju. Prema tim podacima, svaki stanovnik Pule i Pazina potrošio je na reprezentativne troškove manje od pet kuna u godinu dana. Najštedljiviji u zemlji je grad Sisak, koji je za te potrebe izdvojio manje od dvije kune po stanovniku. 

Elektroničko poslovanje

Portal gradonačelnik.hr zaključuje kako je na primjeru grada Pule vidljivo smanjenje izdvajanja za reprezentaciju u odnosu na ranije godine. Gradonačelnik Boris Miletić objasnio je kako je status Pule kao jednog od pet najštedljivijih gradova u Hrvatskoj rezultat rada i racionalnog korištenja proračunskih sredstava.

"Podsjetit ću, u rad gradske uprave uvedeno je elektroničko poslovanje, objedinjena je javna nabava, uvedena je zajednička riznica, objedinjeni su upisi u dječje vrtiće i niz drugih alata koji su omogućili uštede koje se mjere u desecima milijuna kuna. Konkretno, troškove reprezentacije koje naprosto po zakonu moramo predvidjeti u proračunu sveli smo na najmanju moguću mjeru, a fokus našeg interesa stavljen je na one prihode koji su neophodni za daljnji razvoj grada. To nam omogućava da pažljivim ulaganjem i planiranjem svake proračunske kune u korist naših sugrađana osiguravamo rast i razvoj Pule, a s druge strane potičemo razvoj gospodarstva," objasnio je u povodu rezultata istraživanja portala gradonačelnik.hr Boris Miletić i dodao: "Ponosan sam što danas imamo vidljive rezultate rada – relevantna istraživanja dokazuju da je Pula jedan od najboljih gradova za život i poslovanje, prvi smo grad u Hrvatskoj po broju i po izdvajanjima za privatne poduzetnike i među 100 smo najodrživijih destinacija svijeta."

Po podacima Ministarstva financija razvidno je kako sve više gradonačelnika prihvaća trend štedljivijeg gospodarenja novcem građana kada je reprezentacija u pitanju, zaključuje gradonačelnik.hr. 

Škrbni Dalmatinci

Tako je u prošloj godini još pet gradova smanjilo troškove reprezentacije na ispod pet kuna po stanovniku, a tek njih 8, za razliku od 20 iz prethodnih godina, prezentiralo se s više od 50 kuna po stanovniku, naglašavaju u istraživanju.

Poznate su i najštedljivije hrvatske županije. Najmanje je prošle godine za reprezentaciju izdvojila Splitsko-dalmatinska – 0,81 kunu po stanovniku, potom Krapinsko-zagorska – 0,90, Osječko Baranjska – 1,11 kuna, Požeško-slavonska – 1,58 kuna, te Ličko-senjska – 1,69 kuna. Iz proračuna su, pak, najmanje za reprezentaciju izdvojile Krapinsko-zagorska i Ličko-senjska županija – 0,08 posto, Splitsko-dalmatinska 0,09 posto, te Osječko-baranjska županija – 0,12 posto. Apsolutni rekorder u štednji je općina Milna na Braču. Štedljivi Bračani u 2016. godini pod stavkom reprezentacija bilježe – nula kuna.

(D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter