Pula i klape - ljubav koja traje

Pulske Teranke
Pulske Teranke

Dvanaesta po redu smotra klapa "Puna mi Pula" održana je u subotu navečer pred brojnom publikom u pulskoj Zajednici Talijana. Ženska klapa Teranke pozvala je u goste izvrsne klape: muške klape Brnistra iz Pule i Bukaleta iz Pazina, žensku klapu Castrum Vallis iz Bala, mješovitu klapu Škerac iz Medulina, a muška klapa Kolapjani iz Siska bila je gost večeri kroz koju je vrlo duhovito, nenametljivo i ležerno vodio Nenad Seferagić.

Uigranost

Sve su klape pokazale vrlo dobre glasovne mogućnosti, uvježbanost i uigranost te predstavile su zanimljiv i raznolik repertoar.

Večer su otvorile Teranke, jedna od najuspješnijih ženskih klapa u Hrvatskoj, koje su nizale uspjehe u zemlji i inozemstvu, osvojivši mnoštvo odličja. Već pet godina njihov je voditelj Danijel Dražić, a smotru "Puna mi Pula" organiziraju od 2004. godine. Tom su prigodom izvele "Procvala grana ljiljana", što je dalmatinska narodna pjesma u obradi Joška Čaleta, zatim "Kolo igra kod svetoga Roka", također dalmatinsku narodnu pjesmu u obradi Marka Rogošića te zaključile su svoj nastup s pjesmom Zdenka Runjića "Meni trebaš ti" u obradi Jurja Šabana Stanića.

"Ponoć je, mila moja majko" i "Cetina" bile su pjesme u izvedbi muške klape Brnistra koju vodi Tatjana Merkl, a koja djeluje od veljače 2014. Prije točno dvije godine klapa je imala svoj prvi nastup, a potom su sudjelovali i na humanitarnim akcijama. Ostvarili su odlično suradnju s Erikom Balijom te u finalu Supertalenta osvojili treće mjesto, a u kolovozu ove godine osvojili su zlatni pehar u folklornoj kategoriji na međunarodnom natjecanju Chorus Inside u Rovinju.

Muška klapa Bukaleta djeluje 12 godina, od prošle godine pod vodstvom Danijela Dražića, a tijekom tih godina svoga djelovanja zabilježili su nagrade i priznanja, te svoju su pripremljenost dokazali i tijekom sinoćnjeg nastupa.

Ženska klapa Castrum Vallis iz Bala djeluje od 2012., također pod umjetničkim vodstvom Danijela Dražića, a klapa nastupa na raznim smotrama u Istarskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Nakon "Đenke", izvrsno su otpjevale makedonsku "Eleno kerko". Od 2010. djeluje mješovita medulinska klapa Škerac, koja je 2014. godine proglašena najboljom klapom na Međunarodnom klapskom festivalu u Perastu u kategoriji mješovitih klapa, a godinu kasnije izlazi im CD "Klapa Škerac – Uživo". Tom su prigodom otpjevali "Titrala se lipa Mara" i "I can see clearly now".

Tražili bis

I na kraju su nastupili gosti iz Siska s voditeljicom Marijanom Ivšić Kolić. Oni već više od 15 godina guštaju u dalmatinskoj klapskoj pjesmi, kako u izvornim klapskim napjevima, tako i u obradama popularnih dalmatinskih pjesama. Sudjelovali su na svim značajnijim klapskim festivalima. "Rumen đule", "Kućo moja" i "Ljubim te do bola" pjesme su koje su u njihovoj interpretaciji izazvale ovacije publike, koja ih je pozvala na bis.

No, pohvale zaslužuju sve klape i njihovi voditelji na trudu i predanom kontinuiranom radu.

Pokrovitelji su bili Grad Pula i Puhački orkestar grada Pule, a manifestacija je održana uz pomoć pokrovitelja te Zajednice Talijana Pula kao domaćina, te svakoj je klapi pripao poklon umjetnice Alide Blašković iz Labina. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter