Pula i Istra primjer tolerancije i suživota


Pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina primili su u Komunalnoj palači sve saborske zastupnike nacionalnih manjina koji su u Puli danas zajednički potpisali Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj upozoravajući na eskalaciju netolerancije i diskriminacije prema svima koji su drugačiji od većine u hrvatskom društvu.

Miletić je uvodnom pozdravu istaknuo da zastupnicima iskustva Pule i Istre mogu biti primjer, što je potvrdio i Čerina istaknuvši važnost poticanja tolerancije kod mladih.

- Istra je sredina zajedništva i to je dokazano u više navrata te se nadam da ovaj pozitivan primjer suživota pratiti i sve ostale regije, kazao je predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Nedžad Hodžić, dok je zastupnik talijanske nacionalne manjine i inicijator susreta Furio Radin kazao je kako je opredjeljenje i dužnost svih zastupnika manjina raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, političkog pluralizma i manjinskih prava koje su do sada u Hrvatskoj uspjeli izgraditi.

Saborski zastupnik i član Kluba nacionalnih manjina Milorad Pupovac rekao je, pak, da je doprinos Pule i Istre politici kulture i tolerancije velik i važan za sve pripadnike nacionalnih manjina jer već čine ono čemu teže, a to je zaštita prava manjina i poštivanje vrijednosti koje Europska unija njeguje. Uz već spomenute zastupnike prijemu su prisustvovali i Vladimir Bilek, Dragan Crnogorac, Mile Horvat, Šandor Juhas, Veljko Kajtazi te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter