Pula i Istra oprostile se od neumorne arheologinje


Vjerojatno se još od početka devedesetih na jednom mjestu nije okupilo toliko bivših i sadašnjih političara, kulturnih djelatnika, gospodarstvenika, prijatelja i poznanika, svećenstva i dobronamjernika kao na posljednjem ispraćaju s pulskog gradskog groblja dr. Vesne Girardi Jurkić na vječni počinak u obiteljsku grobnicu na Mirogoj u rodni joj Zagreb.

Na taj su način Pula i Istra počastile, kako je rekao porečko-pulski biskup u mirovini mons. Ivan Milovan, njen život i preranu smrt. O djelu i životnom putu ove neumorne arheologinje govorili su na oproštaju Goran Buić, načelnik općine Medulin čija je počasna građanka bila, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile dr. Robert Matijašić i kao njen najbliži suradnik, te mons.

Marijan Jelenić, župnik vodnjanski, s kojim je dr. Vesna Girardi Jurkić 1984. utemeljila Sakralnu zbirku da bi godinu dana potom u Veneciji krenula svjetska izložba iz sakralne i arheološke riznice Istre.

Na put do posljednjeg počivališta ispratili su je mnogobrojni sugrađani i zbor Lino Mariani, a nije ostalo nezapaženo da se nitko nije službeno oprostio od jedne od najpoznatijih Puljanki "bez koje se nikakva buduća povijest ovog kraja neće moći pisati", kako su to isticali govornici, u ime Grada Pule i Istarske županije. (M. ĆURIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
 

Komemoracija u muzeju Mimara

U nazočnosti članova obitelji, prijatelja i kulturnih djelatnika u zagrebačkom muzeju "Mimara" večeras jer održana komemoracija za preminulu arheologinju Vesnu Girardi Jurkić, dugogodišnju ravnateljicu Arheološkog muzeja Istre, prvu ministricu kulture Republike Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata te UNESCO-ovu veleposlanicu.

O životu i radu dr. Vesne Girardi Jurkić govorili su izaslanica Vlade, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predsjednik Hrvatskog arheološkog društva Hrvoje Potrebica, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Robert Matijašić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Saša Zelenika te pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos.

Ministrica kulture Zlatar Violić pročitala je poruku glavne ravnateljice UNESCO-a Irine Bokove u kojoj se podsjeća na odlučno djelovanje dr. Vesne Girardi Jurkić u zaštiti i očuvanju vrlo bogate hrvatske kulturne baštine. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter