Pula: Huligani izmrcvarili ježa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Na podrucju Malog rimskog kazališta svake se veceri skupljaju mladi, a evo što sam zatekla prilikom jutarnje šetnje s psom: netko od njih brutalno je velikim kamenom ubio ježa. Vec sam prije vidjela jednog mrtvog ježa. No, ovo je ocito djelo vandala.

Znam da se protiv toga ne može ništa poduzeti, ali bi se pocinitelji možda trebali zamisliti nad svojim nedjelom. Ježevi su nadasve korisna bica i ovakve brutalnosti nikome ne trebaju", napisala nam je citateljica koja nam je poslala i fotografije stradalog ježa.

- Takav je postupak prema nekom živom bicu za svaku osudu. Iako ježevi ne spadaju u ugroženu vrstu, izuzetno su korisne životinje i ne bi ih trebalo ubijati. Vec ih dovoljno stradava po cestama, pod kotacima automobila, pa bi ih trebalo zaštititi, a ne ubijati, ustvrdio je Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

S njim se složio i dr. Nikola Tvrtkovic, muzejski savjetnik i kustos Zbirke sisavaca Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, kojemu su ježevi medu najsimpaticnijim životinjama. I on nam je potvrdio da ne spadaju u posebno ugrožene vrste te da nisu pod zaštitom, iako bi, tvrdi, u zakonu trebala postojati sankcija za bilo kakvu vrstu iživljavanja nad njima, kao i uostalom i nad drugim životinjama.

- Treba znati i nikad nije naodmet ponavljati da je jež izuzetno korisna životinja, da je svejed pa vrtove cisti od kukaca, puževa i drugih nametnika. Upravo zbog toga ne bi ih se smjelo ubijati, pogotovo ne namjerno, rekao je dr. Tvrtkovic.

Veterinarska inspektorica Lovorka Tomicic kaže da je Zakonom o zaštiti životinja propisano da je "zabranjeno životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu…", a u istom je zakonu izrijekom navedeno da je zabranjeno ubijati i divlje životinje. Za takvu je radnju propisana cak i novcana kazna od pet do 15 tisuca kuna.

- U ovom slucaju ima elemenata kaznenog djela te bi policija trebala postupati po službenoj dužnosti, odnosno, ako su pocinitelji nepoznati, mogla bi ih identificirati.

Ako se radi o maloljetnicima, tada je procedura nešto drugacija. Medutim, vrijedi moje nacelno upozorenje: trebalo bi doista obratiti više pažnje na takvo ponašanje, pogotovo ako su djeca u pitanju. Jer ako vec sada rade ovakve stvari, svi bi se trebali upitati što ce raditi kad odrastu te s kakvim stavom odrastaju, ustvrdila je Tomicic.


Podijeli: Facebook Twiter