Pula: HSP i HČSP zajedno na lokalne izbore

Županijska povjerenica HSP-a Karmela Jurišić, član predsjedništva HSP-a Dean Giorotto i povjerenik HČSP-a Tomislav Benčik
Županijska povjerenica HSP-a Karmela Jurišić, član predsjedništva HSP-a Dean Giorotto i povjerenik HČSP-a Tomislav Benčik

Predstavnici Hrvatske stranke prava i Hrvatske čiste stranke prava potpisali su u Puli koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore u svibnju, čime je stvaranje pravaškog bloka prošireno i u Istri.

Istaknuli su da će njihova lista konkurirati u svim istarskim gradovima i općinama, no kandidate za pulskog gradonačelnika i istarskog župana još nisu definirali. Također nisu željeli iznositi detalje čijeg će kandidata njihova lista eventualno podržati, pozvavši pritom sve pravaške opcije da im se pridruže jer razjedinjeni ne mogu ništa postići.

Povjerenik HČSP-a Tomislav Benčik izjavio je da je hrvatski narod u Istri obespravljen, rekavši da Hrvati od svih narodnosti imaju najmanja prava.

- Pravaši u Istri se dugi niz godina bore protiv odnarođivanja. Vladajući IDS prodaje maglu o istrijanstvu, ali činjenica je da je to zavičajna pripadnost, a ne narodnost no, upravo na takvim podmetanjima, IDS već godinama dobiva izbore.

Služeći stranom kapitalu zbog vlastitih političkih i gospodarskih interesa, političke elite u Istri tlače hrvatski narod, kazao je Benčik.

Naglasio je da se HČSP između ostalog zalaže za ukidanje ničim zasluženih političkih privilegija manjinskih naroda, ali i za ukidanje dvojezičnosti i uvođenje hrvatskog jezika kao jedinog službenog.

Po njegovim riječima, nakon Domovinskog rata bili smo u iluziji da smo se riješili strane vlasti i kapitala no hrvatski narod još uvijek nije slobodan, niti gospodarski niti politički.

- U Istri Hrvati imaju najmanja prava. Sve nacionalne manjine, osobito Talijani i Srbi iz proračuna dobivaju ogromna sredstva. Talijana je u Istri između 2 i 3 posto i neshvatljivo je da samo zato što je netko Talijan mora biti dogradonačelnik ili dožupan, rekao je Benčik. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter