Pula: Hotel, dormitorij i škola u jednom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarskom županu Valteru Flegu i pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću u utorak je u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli predstavljeno idejno rješenje projekta budućeg Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija (TCK-a) koji se provodi u sklopu projekta "Pulske srednje škole".

Tri postojeće zgrade

Kako je pritom rečeno, uspostavom TCK-a želi se povećati konkurentnost turizma kroz unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i programa obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu. Nakon izrade idejnog rješenja te glavnog i izvedbenog projekta, predstoji izrada troškovnika, studije izvodljivosti i analize troškova i koristi. Projekt će se tijekom 2017. godine kandidirati na natječaje iz Strukturnih fondova za sufinanciranje izrade novih kurikuluma, edukaciju nastavnog osoblja te nadogradnju i opremanje centara kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu.

Projektom je predviđeno formiranje Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija na Stoji, a obuhvaćao bi tri postojeće zgrade uz izgradnju nedostajućeg prostora za smještaj Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na jednoj lokaciji s nastavom u jednoj smjeni. Vlasnici nekretnina su Istarska županija, Grad Pula i pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, koji su u listopadu 2014. potpisali Pismo namjere o lokaciji budućeg Centra te ujedno iskazali potporu provedbi projekta. Naime, prepoznate su višestruke koristi projekta, u prvom redu stvaranje moderne i inovativne obrazovne infrastrukture koja odgovara potrebama tržišta rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Prema idejnom rješenju, Centar je osmišljen kao hotel, dormitorij i škola u jednom te bi rad škole nalikovao realnom poslovnom okruženju, odnosno hotelu. Na taj bi se način, ujedno, omogućila veća mobilnost učenika jer bi srednjoškolci iz drugih dijelova Hrvatske mogli dolaziti na stručnu praksu u Pulu. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter