Pula holding - važu se prednosti i nedostaci

Uklanjanje kugli - Herculanea na djelu (arhiva D. ŠTIFANIĆ)
Uklanjanje kugli - Herculanea na djelu (arhiva D. ŠTIFANIĆ)

Gradonačelnik Pule Boris Miletić je u lipnju ove godine, nakon preuzimanja novog mandata, spomenuo mogućnost da gradska uprava osnuje pulski holding, "vrhovno" gradsko poduzeće koje bi objedinilo većinu postojećih gradskih poduzeća. O tome se najviše razmišlja radi smanjenja ukupnih rashoda. Svi bi tada imali jednog direktora, jedinstveno računovodstvo, čistačice i ostale službe.

No, zajedno ipak ne mogu baš sva poduzeća, jer primjerice Zakon o vodama govori da je potrebno već unutar Herculanee odvojiti djelatnost odvodnje od djelatnosti čistoće i hortikulture. Tu je i problem vlasništva, primjerice u Plinari koja nije isključivo gradsko poduzeće jer je deset posto u vlasništvu Županije, a 49 posto u vlasništvu Ine.

- Ima nekoliko zakonskih odredbi koje ne idu na ruku objedinjavanju gradskih poduzeća u holding. No, analizirat ćemo prednosti i nedostatke ovakve ideje te nakon toga odlučiti, kaže gradonačelnik Boris Miletić. - Usto, Zagrebački holding nije se baš proslavio s poslovanjem, pa treba biti oprezan s ovakvom idejom, kaže on.

Od poduzeća koja bi mogla ući u holding to su, dakle, Čistoća, Hortikultura i Dimnjačari iz sastava Herculanee, Pula parking, Pulapromet, Monte Ghiro, Tržnica, Castrum, eventualno Luka Pula, ali i Pula sport i Savez sportova, te Kaštijun. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter