Pula: Hodili i patinivali za dug i zdrav život


Veseli hodači svih dobi, te djeca i odrasli na kotačićima sudjelovali su u dugo najavljivanoj i reklamiranoj zdravstveno-rekreativnoj manifestaciji "Hoditi i zdravi biti/La salute viene camminando", koja je započela i završila u Areni, u organizaciji Grada Pule, Istarske županije i sportsko-rekreativne udruge Infinitus.

Cilj ove manifestacije, kako je rekao voditelj programa u Areni, Daniel Sponza "je promovirati hodanje, pješačenje te zdravi život i zdrave životne navike. To nije manifestacija natjecateljskog karaktera, tu je jedino važno sudjelovati". Prije samoga starta, šestotinjak nazočnih (od kojih su prvih četiristo dobili prigodne marame) je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Nakon toga, baš kao i što priliči takvim manifestacijama, nije bilo više govorancija i protokola, nego jednostavno se velika kolona, koja se stalno produljivala (oni koji vole spavati malo duže kasnije su se priključivali) krenula šetnjom gradskim ulicama.

Od Arene do Punte, pa pored benzinske ulicom Starih Statuta sve do Rive, kroz cijelu Rivu, uz dvorište Doma hrvatskih branitelja, pa pored vatrogasaca, uz tržnicu, Flanatičkom, Rivom i Giardinima natrag do Arene. Najbrža je skupina vrlo brzo napravila taj krug, i već dobrano prije 11 sati bila u Areni, gdje je održano niz prezentacija. Ostali su, svatko slijedeći svoj tempo, stizali do Arene, jer najvažnije je bilo sudjelovati.

U povorci su, osim navedenih pročelnica, sudjelovali i prosvjetni te zdravstveni radnici, učenici Medicinske škole, korisnici Ville Maria, čitave obitelji, članovi Kluba rekreativaca u prirodi Istra iz Pule (KRUPP), individualci i planinari, uvijek aktivan Mladen Pucarić, a i malena Sara, od svega godinu i pol nešto je hodala, a nešto prošla u kolicima ili majčinom naručju.

Ovoj su se manifestaciji priključili i entuzijasti pulskog Koturaljkaškog kluba Pula Inline Arsen Lazarić Lazo, Stanko Čačinović i Sven Divjak, koji su na dan grada Pule, 5. svibnja krenuli na rolama iz Dubrovnika na trinaestodnevnu avanturu duž jadranske obale. Krajnji cilj ovog podviga nazvanog "Kotačićima po Jadranu" bio je ispred Arene, gdje su dočekani ovacijama i ukratko rekli da su vrlo zadovoljni pustolovinom, a njima se pridružio čitav niz mališana na najraznijim vrstama kotačića.

Pješačenju se pridružio i poznati atletičar Ozren Rnjak. Svatko je hodao onoliko brzo koliko je mogao, no gotovo svi su rekli da - premda je to, ruku na srce, kratka relacija i mnogi od njih svakodnevno pređu i po nekoliko puta više kilometara u uobičajenim relacijama, bit te manifestacije je u simboličkom okupljanju građana za dobrobit i za zdrav život.

Veselo je društvo predvodio jedan od najaktivnijih pulskih pješaka - sveprisutni 77-godišnji Špiro Dmitrović, član KRUPP-a od 2001., koji je samo u sastavu aktivnosti toga kluba prohodao više od 5.000 kilometara.

Potom je u Areni uslijedio program gdje su se prezentirale razne udruge i ustanove. Škola za odgoj i obrazovanje imala je čast predstaviti projekt "Kuham zdravo, jedem zdravo", a zajedno s Down sindrom centrom Pula i zadatak dijeljenja vode i jabuka sudionicima šetnje, kojima je to osvježenje vrlo dobro došlo. Prezentirani su naravno i zdravi gradovi i županije, a učenici Medicinske škole pod nadzorom svojih mentora mjerili su šećer i tlak te izračunavali indeks tjelesne mase.

Istarski domovi zdravlja i njihova patronažna služba osim mjerenja tlaka, prezentirali su i piramidu zdrave prehrane i radili na modelu ranog otkrivanje raka dojke. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije prezentirao je i program pravilne prehrane, Opća bolnica omogućila je razgovor s internistima, a Zavod za hitnu medicinu razgled njihovih vozila, rad na defibrilatorima i pružanje prve pomoći. Kola prve pomoći bila su posebno zanimljiva djeci. I Društvo Crvenog križa pokazivao je pružanje prve pomoći, a predstavila se i Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" iz Rovinja. Vrijedni KRUPP-ovci prezentirali su svoj materijal, a predstavila se i Strukovna škola.

U svemu tome sudjelovalo je i više od 30 volontera iz Volonterskog centra Istre, a bili su nazočni Istarski domovi zdravlja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Opća bolnica Pula, Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" Rovinj, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, Zdravi grad Pula, Zdravi grad Labin, Medicinska škola Pula, Strukovna škola Pula, Škola za odgoj i obrazovanje, Centar za rehabilitaciju, Down centar Pula, Zdravi gradovi, Dijabetička udruga Istarske županije, Klub rekreativaca u prirodi - KRUPP, Volonterski centar Istra, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Društvo Crvenog križa Istarske županije.

Nadalje, pomoć su dali i Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica Pule, Agro Istra, Pula Film Festival, te udruga Format koja je sve to fotografirala i Artimi koja je sve to snimila. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter