Pula Guitar Fest: Prvi javni nastup mladih gitarista

Svi nagrađeni na bini u Circolu
Svi nagrađeni na bini u Circolu

Judita Vošćon apsolutna je pobjednica prvog Pula Guitar Festa, otvorenog natjecanja Istarske županije koje je danas održano u velikoj dvorani OKUD-a Istra i u sjedištu Zajednice Talijana Pula. Vošćon je učenica Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Rovinju, a osvojila je 98 bodova te je iz ruku Maje Sebelić, dopredsjednice OKUD-a Istra, koji je cijeli događaj uz pomoć Zajednice Talijana organizirao, primila bon od tisuću kuna koji može potrošiti u glazbenim trgovinama Yamaha.

U programu koji je vodila Andrea Krunić, u sjedištu Zajednice Talijana Circolu podijeljene su nagrade u četiri kategorije, tri solističke i jedna za komorne sastave. U prvoj kategoriji pobjednik je Oskar Marić s osvojenih 97,67 bodova, inače učenik u klasi Aleksa Nadišića u OKUD-u, pa iako ima tek deset godina samo ove godine već je pobijedio na tri međunarodna natjecanja, i to u Omišu, Poreču i Goriziji.

U drugoj kategoriji najbolja je Lucija Ćorković iz Osnovne glazbene škole pri OŠ Vladimira Nazora iz Rovinja s osvojenih 90 bodova, u trećoj je pobjednica Vošćon, a u četvrtoj, u kojoj su se natjecali komorni sastavi, pobijedio je trio koji čine Mia Petrinčić, Nikola Tvarog i Andrea Lukanović iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule te su oni osvojili 92 boda.

Svi pobjednici na kraju su još jednom nastupili na bini Circola. Stručni žiri činili su profesori Goran Benevrkić, koji je bio predsjednik, zatim Domagoj Terzić i Dario Budicin.

Kako je na dodjeli rekao predsjednik OKUD-a i voditelj manifestacije Aleks Nadišić, ova je županija poznata po mnogočemu pa i po glazbi, a Susret harmonikaša koji već dugo godina OKUD organizira potaknuo ih je da pokrenu Pula Guitar Fest. Istaknuo je da je zadnjih godina pojačan interes za učenje gitare, kako u glazbenim školama tako i na tečajevima koji se organiziraju pri raznim udrugama i institucijama pa se upravo na ovom natjecanju žele omogućiti prvi javni nastupi mladim gitaristima.

Namjera je organizatora bila pokrenuti gitarističku smotru koja neće biti međunarodna, nego će omogućiti većem broju učenika gitare u početnoj fazi umjetničkog razvoja iskazivanje rezultata jednogodišnjeg napredovanja. Osim toga, ovdje je važna i razmjena notne literature i iskustava u pedagoškom radu nastavnog kadra.

Prije dodjele nagrada u Circolu nastupio je Domagoj Mišković, vrsni mladi gitarist i nastavnik klasične gitare u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova koji se u polusatnom nastupu predstavio skladbama Scarlattija, Barriosa, Piazzolle, Vicente Amiga i Albeniza. (Napisao i snimio Mladen RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter