Pula: Gradski promet kolabirao u Šijani

Krkljanac na križanju Mutvoranske i Vitasovićeve (M. ANGELINI)
Krkljanac na križanju Mutvoranske i Vitasovićeve (M. ANGELINI)

Objava na dan zatvaranja (pa se vozači nisu stigli pripremiti), neadekvatna regulacija i zabrana prometovanja koja nije na vrijeme postavljena, slika je novog koridora "pored Kažuna" na gradilištu kružnog toka na ulazu u Pulu u Šijani. Gužve su bile tolike da su mnogobrojni vozači nakon pola sata stajanja na mjestu okretali vozila i odabirali put preko Stancije Peličeti i nove pulske obilaznice da bi jutros stigli do svojih radnih mjesta, a poslijepodne natrag do svojih domova.

- Pa zar se na dan zatvaranja objavljuje nova regulacija?! Nakon što sam 15 minuta stajala doslovno na mjestu, okrenula sam se i preko Stancije Peličeti došla do grada. Kolona vozila protezala se od Labinske do polovice Šijanske ceste. Nevjerojatno, rekla nam je ogorčena vozačica koja je među prvima iskusila sve loše strane nove organizacije prometa u Puli.

Zatvaranje dijela obilaznice od rotora kod Getroa do Labinske ulice radi izgradnje stotinjak metara četverotračne prometnice unijela je novi prometni kaos u ovaj dio industrijske zone i cijelo naselje, a zasigurno će se dolaskom turista i povećati ukoliko nadležni ne pokušaju promijeniti ovakva rješenja. Ako turisti nahrupe na ovaj koridor, stvarat će se prometni "čepovi" koje će biti teško ukloniti. Takvog je stava bio i policajac koji je regulirao promet na tamošnjem raskrižju. "Ovo neće moći tako funkcionirati", ustvrdio je pokušavajući unijeti bar malo reda na raskrižju Mutvoranske i Vitasovićeve ulice.

Razlog je jednostavan, na tom križanju prednost imaju vozila iz Vitasovićeve te ona iz suprotnog smjera - Kauflanda prema Getrou i Pevecu. Stoga su svi koji prometuju novootvorenim koridorom iz Labinske ulice (Lidl, Aruba, Bricostore, Mercator, istočna Puljština), a koji je, ustvari, postao novi ulaz u grad, primorani čekati uključenje u promet na tom raskrižju. Najgore od svega, prednost prolaska raskrižjem ne može se promijeniti jer Vitasovićevu koristi velik broj vozila iz Industrijske zone kod Getroa i Peveca, gdje je i stanica za tehnički pregled, te vozači iz smjera Velog Vrha. Promjena prednosti samo bi stvorila identične gužve u Vitasovićevoj ulici i na obilaznici.

- I prije početka projekta Hrvatske ceste tražile su da se u potpunosti zabrani prometovanje od Stancije Peličeti prema gradu te da se vozila usmjere na novu pulsku obilaznicu. Međutim, MUP nije dao suglasnost za takvo rješenje i sav se promet s raskrižja na ulasku u Pulu preusmjerio na gradske prometnice. Jasno je da se  rotor treba izgraditi, ali ne možemo prihvatiti odgovornost za državne i županijske ceste, pogotovo što Mutvoranska i Vitasovićeva ulica, to je svima jasno, ne mogu upiti promet koji se nekad odvijao na ulazu u Pulu, kaže pročelnik Damir Prhat.

Pojasnio je da je većina vozača istočne Puljštine i dalje zadržala pravac dolaska i odlaska u Pulu sa Stancije Peličeti, a tek 10 do 20 posto ih koristi protočnu novu obilaznicu.

- Iako je MUP, dakle, odbio izdati takvu suglasnost i nadalje nije u potpunosti uklonjena mogućnost zatvaranja dionice Stancija Peličeti - Ulica Valica (Mercator). Investitor i izvođači će odlučiti da li će se ta dionica zatvoriti za promet. Zatražio sam od predstavnika Hrvatskih cesta da se revidira prometna regulacija te da se vozila iz smjera Velog Vrha, Vodnjana i Fažane usmjeruju na mostu "kod Mlina" prema Punti, kao i vozila iz smjera Industrijske zone kod Getroa. To su varijante koje će se izvidjeti da bi se rasteretilo raskrižje Mutvoranske i Vitasovićeve ulice, kaže pročelnik. (Piše Goran ROJNIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

PU istarska nije zaprimila zahtjev
"PU istarska nije zaprimila zahtjev za izdavanje suglasnosti za navedeno preusmjeravanje i zatvaranje prometa, već je samo 5. lipnja ove godine zaprimljena odluka HC-a o provremenom zatvranju za sav promet dionice od raskrižja hza Industrijsku ulicu (rotor Pevec) do Labinske ulice, te od Labinske ulice do Ulice Valica", odgovorili su nam iz PU istarske.


Podijeli: Facebook Twiter