Pula: Gradski prioriteti su djeca i mladi

Odabir prioriteta Grada Pule kao preduvjeta za izradu Plana za zdravlje Grada Pule za razdoblje 2015. - 2018. godine
Odabir prioriteta Grada Pule kao preduvjeta za izradu Plana za zdravlje Grada Pule za razdoblje 2015. - 2018. godine

Završnica konsenzus konferencije za odabir prioriteta Grada Pule kao preduvjeta za izradu Plana za zdravlje Grada Pule za razdoblje 2015. - 2018. godine održana je na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". Naime, Grad Pula pokrenuo je proces izrade strateških dokumenata kojima želi definirati svoju politiku u projektu Zdravi grad, a na završnici su prezentirani odabrani prioriteti te buduće aktivnosti.

Tako je cilj današnje cjelodnevne radionice bio saznati potrebe i probleme građana Pule koji narušavaju zdravlje i kvalitetu života te izabrati prioritetne probleme koje će se u partnerstvu rješavati.

Na radionicama su, uz zamjenicu gradonačelnika Elenu Puh Belci i predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka, aktivno sudjelovali predstavnici mjesnih odbora, stručnjaci iz područja zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, kulture, sporta, javnih poduzeća, trgovačkih društava, ali i organizacija građana koje okupljaju djecu i mlade, stare, žene, osobe s invaliditetom, oboljele, "zelene" te udruga u rekreaciji i kulturi.

- Pozvani ste da sudjelujete u donošenju prioriteta za zdravlje grada Pule, da nam kao predstavnici ustanova, institucija i udruga, ali i kao građani Pule, roditelji, sinovi i kćeri, braća i sestre, susjedi i prijatelji, pomognete da budemo još bolja gradska uprava, pravednija, kompetentnija i otvorenija, rekla je prigodno Puh Belci.

- Vaše iskustvo i znanje u ovom današnjem partnerskom kontekstu, u duhu suodgovornosti u donošenju odluka i aktivnoj participaciji, garancija je da ćemo napraviti nešto dobro. Razmišljajte o današnjem danu kao prilici da ukažete na probleme te da se usporedite s drugima u razmišljanju i promišljanju, rekla je Puh Belci.

Nakon radionice Slika grada Pule - kvalitativna potreba Pule na temelju individualnih upitnika, tematske i plenarne prezentacije, definiranja liste osobnih prioriteta te grupnom radu na izboru prioriteta, napravljen je izlog prioriteta, gdje su svoje mjesto na plakatima našla 24 grupna prioriteta koji su se potom bodovali.

U konačnici se, prema prikupljenim bodovima, definiralo šest gradskih prioriteta, a to su redom: djeca i mladi - savjetovalište, alkohol i stručna podrška, potom stari i hospicij, osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama, promet, nezaposlenost i razvoj gospodarstva te briga o okolišu. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter