Pula: Gradska poduzeca u plusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponajveci gubitaš u 2008. godini medu gradskim poduzecima, javni prijevoznik Pulapromet, lanjsko je poslovanje okoncao s pozitivnim financijskim rezultatom i to unatoc recesiji i blagom padu broja putnika te povecanju placa. U izvještaju direktora Igora Škatara piše da je plusu od 1,7 milijuna kuna najviše pridonio pad cijena goriva i smanjenje duga prema bankama i zajmovima.

Ukupni prihodi Pulaprometa lani su iznosili 31,3 milijuna kuna, u cemu se posebno istice povecanje prihoda od kompenzacija, subvencija, dotacija i refundacija. Upravo je pozitivno poslovanje rezultat povecanja prihoda od subvencija, odnosno iznosa koji su vlasnici (gradovi Pula i Vodnjan te opcine Medulin, Ližnjan, Fažana, Marcana i Barban) osigurali za otplatu kreditnih obveza.

Na povecane prihode nadovezuje se smanjenje rashoda, kako zbog smanjenja troškova goriva u iznosu od 4,5 milijuna kuna te amortizacije novonabavljenih autobusa, tako i smanjenja zajma kod banaka.

Place su u Pulaprometu rasle u odnosu na 2008. godinu, no ne svima od ukupno 127 djelatnika. One autolimara i poslovode prijevoznog sustava smanjene su za 76, odnosno 220 kuna dok su njihovi kolege dobili povišice. Najvišu placu, nakon direktora, ima rukovoditelj prometa i tehnike - 10.246, dok je najniža placa cistacice i iznosi 3.125 kuna.

Tržnica
je u 2009. godini ostvarila plus od 1,2 milijuna kuna, što ce prenijeti u zadržanu dobit. Tijekom prošle godine prihod je bio ukupno 7,1 milijun kuna, što je za 4,3 posto manje u odnosu na godinu dana ranije. Investiranje u asfaltiranje cjelokupnog otvorenog dijela Tržnice odgodeno je do realizacije projekta oborinske odvodnje i uredenja površine gradske tržnice, dok se sanacija krova zgrade tržnice i postavljanje kontrole prolaza vozila za parking zakupaca, zbog obveze rekonstrukcije WC-a na tržnici Veruda, a po zapisniku sanitarne inspekcije, prenosi u ovu godinu.

Ukupna nenaplacena potraživanja 2009. godine iznosila su 850 tisuca kuna, a samo od korisnika štandova za prodaju tekstila potraživanja iznose 40 posto ili 323 tisuce, istaknuo je direktor Veljko Mirkovic.

Iz prošlogodišnjeg poslovanja valja izdvojiti i nekoliko zanimljivosti. Troškovi promidžbe, sponzorstva i sajmova u 2008. godini iznosili su 222 tisuce kuna, a lani svega pet tisuca. Troškovi reprezentacije smanjeni su za 13 posto, a oni za strucno obrazovanje i literaturu povecani sa šest na 12 tisuca kuna.

Tržnica zapošljava 22 osobe, a financijski direktor lani je imao placu od 9.680 kuna. Najmanje mjesecno prima cistacica, 4.300 kuna. Inace, placa je u sijecnju 2009. godine svima povecana za šest posto u odnosu na 2008.

Pula parking
je prošlu godinu okoncao s dobiti od 560 tisuca kuna, odnosno - nakon umanjenja za porez na dobit - od 433 tisuce. Prihodi društva lani su iznosili 7,7 milijuna kuna, što je rast u odnosu na 2008. godinu, kada je prihodovano oko sedam milijuna. Rashodi su pak bili nešto manji od sedam milijuna kuna.

Poslovni prihodi Pula parkinga lani su narasli za oko devet posto, a na to je utjecao rast ukupnih prihoda te bavljenje dodatnim djelatnostima kao što su ugostiteljske usluge i oznacavanje horizontalne signalizacije.

Kada se sagleda prihodovanje iskljucivo vezano za naplatu parkiranja, onda to iznosi 6,75 milijuna kuna. Parkiranje se u protekloj godini u Puli najviše placalo putem parkirnih automata, u koje je ubaceno 1,53 milijuna kovanica. Djelatnici Pula parkinga rucno su naplatili 887 tisuca kuna za parkiranje, dok je 581 tisucu prihodovano od mjesecnih karata tijekom 2009. godine, a SMS naplatom parkiranja pridodano je još 348 tisuca kuna.

Tim iznosima kao veliku stavku treba pribrojati i naplatu kazni u iznosu od 1,26 milijun kuna u protekloj godini te rad pauka, koji je priskrbio 368 tisuca.

U odnosu na godinu dana ranije, place su u Pula parkingu smanjene, a najniže su primanja cistacice i pomocnika blagajne - 3.875 kuna.

Pula parking upravlja s 1.309 parkirnih mjesta podijeljenih u tri zone. Ipak, bez obzira što se broj mjesta za parkiranje povecao u svim zonama, za bolje funkcioniranje Pula parkinga, a samim time i prometa u gradu, nužno je izgraditi odredeni broj parkirnih kuca.


Podijeli: Facebook Twiter