Pula: Gradnja studentskog doma i menze prema planu

Stare bolničke zgrade poprimaju novi izgled za novu namjenu (Dejan ŠTIFANIĆ)
Stare bolničke zgrade poprimaju novi izgled za novu namjenu (Dejan ŠTIFANIĆ)

Do jučer derutne zgrade bivšeg Odjela za uho, grlo i nos te nekadašnja bolnička kuhinja pulske Opće bolnice u Zagrebačkoj ulici, koje je Istarska županija dodijelila Sveučilištu Jurja Dobrile, sve više poprimaju konture studentskog doma i restorana. Kako saznajemo od rektora Roberta Matijašića, radovi napreduju prema zacrtanom planu.

- Do sada su završeni svi grubi građevinski radovi - čišćenje i rušenje, dozidani su prostori na drugom katu zgrade studentskog doma, izveden je novi krov na zgradi restorana, kaže Matijašić.

Projektom je predviđeno da u studentskom domu na 3.000 kvadrata budu 72 dvokrevetne sobe i četiri apartmana, sa svim potrebnim standardom, pa i za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, te s društvenim prostorima za korisnike doma. Restoran, koji se nalazi odmah pored, na 1.700 četvornih metara imat će 184 sjedaćih mjesta u zatvorenom i još 68 na terasama, a tu će biti i pizzeria sa 72 mjesta u zatvorenom i 36 mjesta na terasama. U sklopu zgrade studentskog doma predviđeni su i uredi Studentskog centra.

Ukupna investicija iznosi 28 milijuna kuna, a novac je osiguran tijekom tri godine iz državnog proračuna i kredita Europske investicijske banke (EIB) koji će vraćati Ministarstvo regionalnog razvoja i Grad Pula. Ugovoreni rok za dovršenje građevinskih radova je 18 mjeseci, a izvode ih građevinska poduzeća Vladimir Gortan d.d. i De Conte d.o.o.

- Izgradnja studentskog doma i restorana predstavlja prvu značajnu investiciju u infrastrukturi studentskog standarda, a Sveučilište projektira i planira financiranja opremanja doma i restorana, kao i projektiranje drugih zgrada za potrebe sveučilišnog kampusa koje je do 2000. godine koristila Opća bolnica, napominje pulski rektor.

Adaptacija zgrada trebala bi biti završena točno za godinu dana, u prosincu 2013. godine, a možda i nešto ranije. (Maša JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter