Pula gradi cetverokatnice uz more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj etaža i visina zgrada ostaju isti, zakljucak je to gradskog povjerenstva koje je obradivalo primjedbe na Urbanisticki plan uredenja (UPU) lucice Delfin izrecen na konferenciji za novinare na kojoj su prisustvovala dvojica od ukupno pet clanova povjerenstva - Mario Smilovic i resorni procelnik Giordano Škuflic.

Tim je Planom, inace, definirano da ce buduce stambeno naselje iznad lucice moci imati cetiri etaže, dok bi maksimalna visina do vijenca iznosila deset metara, što je vecina gradana na javnoj raspravi ocijenila neprihvatljivim, te je tražila smanjenje na tri etaže. Resorni procelnik i clan povjerenstva Giordano Škuflic pojasnio je da je prijedlog o smanjenju etaža odbijen zbog pada terena na tom podrucju. Naime, zakljucilo se da visina zgrada nece narušiti vizure.

Smilovic, predsjednik povjerenstva i clan Društva arhitekata Istre, pojasnio je da je na UPU pristiglo 27 primjedbi od kojih su neke (nije znao odrediti tocan broj rekavši da su neke ponavljale, op. a.) usvojene u potpunosti, a neke djelomicno. Tako je djelomicno usvojena primjedba da se smanji maksimalna izgradenost na parcelama. Doduše, prijedlog je bio da se maksimalna izgradenost sa 60 smanji na 30 posto, dok je prihvaceno smanjenje za deset posto, odnosno na 50.

Prihvacena je primjedba i da jedini trenutno postojeci objekt iznad lucice Delfin, obiteljska kuca, ostane u istim gabaritima, dok se planirano parkiralište koje zadire u borovu šumu, prema ocijeni povjerenstva, treba izmjestiti van tog visokog zelenila. Prihvaceno je da se proširi cesta za lucicu Delfin, te da se obala ne nasipava, vec produbljava za nove vezove. Što se tice primjedbe da ispust oborinskih voda ne bi smio biti uz samu obalu lucice prihvacen je, a prijedlog je da taj ispust bude na plovnom putu izmedu marine Veruda i sportske lucice.

Na pitanje novinara temeljem koje odluke je definirano da Puli treba potpuno novo naselje i to upravo na toj lokaciji, Škuflic kao ni na javnoj raspravi nije dao precizan odgovor, pozivajuci se na odredbe Generalnog urbanistickog plana (GUP). Na našu primjedbu da se i u Povjerenstvu i Gradu, kad ih se pita u UPU-u Delfin, stalno vade na GUP, Škuflic nije odgovorio, rekavši da su oni ljude od struke te da traže malo profesionalne kulture u ophodenju.

Ni na pitanje koliko bi stambenih jedinica moglo biti u buducem naselju Škuflic nije imao odgovor. Kazao je tek da to ovisi o tome koliko ce netko graditi, odnosno hoce li iskoristiti maksimalne parametre ili nece. Koliko ce Grad uprihodovati od UPU-a kao vlasnik veceg dijela zemljišta na tom podrucju, zanimalo je novinare. Škuflic je na to rekao da je o tome sada teško govoriti, jer se na "taj nacin ne razmišlja".

Usvojene primjedbe ce sada biti proslijedene Urbisu 72, kao izradivacu UPU-a, koji bi ih trebao ugraditi u konacni prijedlog Plana, nakon cega mora dobiti suglasnost resornog ministarstva.


Podijeli: Facebook Twiter