Pula: Grad obnavlja vrtiće i škole

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Uobičajeno tijekom ljetnog odmora, u pulskim vrtićima i osnovnim školama izvode se građevinski radovi, razne adaptacije i sanacije, ali i neki veći zahvati. Tijekom ove godine, Grad Pula je u sklopu tekućeg održavanja u predškolskoj ustanovi Dječji vrtići, sanirao i izradio novu ogradu u vrtiću "Mali zeleni" u kojemu je, podsjetimo, kamen pao sa stoljetnog zida. Ljeti se objekti liče i održavaju, a u izradi su projekti po pitanju energetske učinkovitosti za vrtiće Veruda i Izvor.

Najveća investicija, teška 1,3 milijuna kuna, ove je godine provedena u vrtiću Monte Zaro, budući da je objekt kompletno obnovljen, od grijanja, stolarije, fasade i dijela krova, do nove zaštitne maske na radijatorima. Za dvije jasličke skupine dobavljen je novi namještaj, garderobe, a u polivalentnom prostoru je napravljen prostor za odlaganje sportske opreme.

Do kraja godine, za tekuće investicije u Predškolskoj ustanovi Dječji vrtići potrošit će se još oko milijun kuna. Tijekom ljetnih mjeseci u Dječjem vrtiću Rin Tin Tin planirao je zamijeniti stari bojler za centralno grijanje u centralnoj zgradi za što će se utrošiti oko 40 tisuća kuna. Nadalje, ondje bi početak nove pedagoške godine trebao dočekati opremljen ured za medicinsku sestru, što će koštati 20 tisuća kuna. Za redovito održavanje ostalih prostorija Rin Tin Tina planiran je iznos od šest tisuća kuna.

Grad će u ovoj godini za uređenja, adaptacije, projekte i sanacije osnovnih škola uložiti oko 1,5 milijuna kuna. Najveća investicija planirana je u školi Kaštanjer, za čije se uređenje planira utrošiti više od 462 tisuće kuna. Adaptirat će se ulaz, što obuhvaća sanaciju stubišta i to tako što će se kompletno najprije ukloniti. Popločit će se paljenim granitom kako bi se osigurala dostatna protukliznost i sigurnost u korištenju.

Duž bočnih strana napravit će se zaštitna ograda s rukohvatom, kao i dodatni rukohvat po sredini stubišta. Do početka nove školske godine, kompletno će se sanirati sanitarni čvorovi, koji su u prizemlju i na prvom katu. Za adaptaciju sanitarnih čvorova procijenjen je iznos od 320 tisuća kuna, a ulaza oko 142 tisuće kuna.

U školi Veruda sanirat će se krov sportske dvorane, što je neophodno zbog njegova prokišnjavanja i na taj način mogućnosti oštećenja parketa. Prema planu, za to će se potrošiti oko 187 tisuća kuna, dok je za uređenje školskog sportskog igrališta procijenjen trošak od 200 tisuća kuna. Zahvatom će se sanirati postojeći plato igrališta i postaviti ograda, zamijeniti dio asfaltne površine, postaviti nove rukometne golove te izmjestiti koševe u skladu s propisanim dimenzijama sportskih terena.

U školi Stoja neophodna je ugradnja pregradne zavjese u sportskoj dvorani radi postizanja veće sigurnosti djece za vrijeme održavanja sata tjelesne kulture što će koštati oko sto tisuća kuna. Ministarstvo branitelja osiguralo je sto tisuća kuna temeljem ugovora s Gradom Pula o sufinanciranju Projekta rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom u sklopu kojeg će se dobaviti i ugraditi vertikalno podizna platforma.

Ukupno će ova investicija koštati 190 tisuća kuna. Izrada kompletne projektne dokumentacije za sportsku dvoranu škole Tone Peruška koštat će  235 tisuća kuna, a za zamjenu tamošnje rasvjete radi dotrajalosti i povećanja energetske učinkovitosti, utrošit će se još 180 tisuća kuna. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter