Pula, grad dugog trajanja

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Večeras je u pulskoj Galeriji Cvajner predstavljena nova fotomonografija "Pula, grad dugog trajanja", pulskog izdavača StudioLab. Autor knjige i svih 300-tinjak fotografija je fotograf i arhitekt Igor Zirojević, dok tekstove potpisuju publicisti Silvio Forza i Miodrag Kalčić. Forza je i urednik knjige, a Kalčić lektor i redaktor teksta. Uz Zirojevića i Forzu, o knjizi je nadahnuto govorila povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner.

Pula na 272 stranice

U ovom trojezičnom, hrvatsko-talijansko-engleskom izdanju na 272 stranice prikazane su povijest i sadašnjost Pule, i to kroz spomeničku baštinu, prirodu (plaže, more, parkovi), društvene i gospodarske čimbenike (muzeji, sveučilište, škole, "mjesta" kulture, brodogradilište, turizam, sport), ali i kroz ulice, trgove i druga susretišta.

U knjizi se nalazi veliki broj novih pulskih vizura, kako zbog sadržaja, tako i zbog autorskog pristupa fotografiji i samom odabiru motiva, uslijed čega je došlo i do nastanka većeg broja zračnih snimaka. U knjizi je u velikoj mjeri zastupljena i pulska supkultura kao i Rojc sa svojim udrugama.

Pristup konceptu monografije bio je publicistički, odnosno "dublji" od puke turističke prezentacije grada, no, s druge strane, odustalo se od dugih stručnih tekstova.

Naglašena urbanost

U najvećoj mogućoj mjeri izbjegnuti su duži uvodni tekstovi već su oni koncizni i tematski prate većinu fotografija. Naglasak je na podcrtavanju urbanosti i kontinuiranog urbaniteta Pule kroz povijest.

Od objavljivanja zadnjeg sličnog izdanja prošlo je više od 15 godina pa je stoga gradski Odjel za kulturu dao svoj financijski doprinos za realizaciju knjige. Isti izdavač, StudioLab, prošle je godine objavio monografiju "Istra, po mjeri čovjeka" na 378 stranica, koja je na Sajmu knjige u Istri iste godine dobila treću nagradu publike. (Zoran ANGELESKI, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter