Pula: Grad dobio Vallelungu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula pocetkom tjedna stupio je u privremeni posjed 30 hektara zemljišta na podrucju Vallelunge 2, prostoru izmedu Monumenata i Vallelunge 1. Josip Mandic u ime MORH-a i bojnik Mladen Miljanic u ime Glavnog stožera Oružanih snaga predali su Gradu prostor na zapadnoj strani Pulskog zaljeva u koji "cijelu vjecnost" nije stupila civilna noga.

- Zahvalni smo Oružanim snagama, koje su cijelo vrijeme cuvale ovaj prostor od devastacije poput one na Monumentima i Sv. Katarini. Objekti koji se ovdje nalaze u kvalitetnom su stanju i potrebna su minimalna ulaganja da bismo ih stavili u funkciju. U prostor ce do kraja požarne sezone preseliti jedinice Javne vatrogasne postrojbe Pula i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pula, rekao je prilikom obilaska podrucja Danijel Feric, procelnik Upravnog odjela financija i opce uprave.

Pula je Vallelungu 2 dobila na privremeno korištenje od Agencije za upravljanjem državnom imovinom, koja nema ovlasti donijeti trajno rješenje. No, u rješenju o privremenom korištenju navodi se da ono traje do trajnog rješenja, koje treba donijeti Vlada RH.





Na 30 hektara površine Vallelunge 2 nalazi se deset skladišnih objekata, a u upravnom dijelu zgrada zapovjedništva, kuhinje i ucionice te spavaonice bivših vojnih snaga, kao i dva pricuvna skladišta i zgrada stražara. Skladišta streljiva i eksplozivnih mina, koja je gradila Austro-Ugarska, imaju metar debele kamene zidove, a ispred svakog skladišta uzdignut je kameni desetmetarski zid koji u slucaju eksplozije cuva podrucje.

Obilaskom podrucja primjecuje se da su putovi prohodni i održavani, doduše ne svi za osobna vozila, a od pet-šest molova na obali svi su funkcionalni osim jednog neznatno urušenog i zahtijevaju tek manje zahvate da bi mogli prihvacati brodove. Unutrašnjost šume koja se prostire podrucjem je zarasla, ali ništa što se ne bi moglo brzo urediti.

Vallelunga 2 nadovezuje se na prostor Monumenata, od kojih je dijele visok zid i bodljikava žica te rdavi i lokotom zatvoren portun, a cijelim podrucjem uzdižu se nekadašnje osmatracnice. Na samom vrhu podrucja, nadomak nekadašnje zgrade stražara, nalaze se i boksovi za pse koji su donedavno bili puni, pa je ocito da ovo podrucje za Pulu ima veliku perspektivu jer je moguce rješavanje nekih gorucih problema poput azila za životinje.



Ipak, s obzirom na to da smo spomenuto podrucje obišli jucer, kada je ponovno zbog oblaka na ulazu u grad na Velom Vrhu bio prometni cep, upitali smo se kako ce vatrogasci funkcionirati ukoliko imaju potrebu intervenirati na drugom kraju grada.

- Rasporedit cemo na ovu lokaciju odreden broj snaga, prvenstveno Dobrovoljnog vatrogasnog društva, dok ce u centru grada ostati u svakom trenutku 10-12 ljudi spremnih intervenirati u bilo kojem dijelu grada. Kada se na Vallelungi ostvare uvjeti, planirat cemo preseljenje, trenutno cuvamo lokaciju, a zainteresirani smo za prostore na Vallelungi 1, gdje imamo izlaz u grad preko Brionke i Partizanskog puta, rekao je Klaudio Karlovic, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula.

Na zapovjednika JVP-a nadovezao se i Feric, koji je istaknuo da je Grad vec pokrenuo, i nada se skorašnjem pozitivnom rješenju, pregovore s Agencijom za upravljanje državnom imovinom za dodjeljivanje na korištenje, cuvanje i održavanje podrucja Vallelunge 1, gdje bi se smjestili djelatnici JVP-a, ali i Pulapromet. Na prostor Vallelunge 2 Grad bi preselio Pulapromet, koji u dogovoru s HAC-om mora napustiti prostore tehnicke radionice u Šijani radi izgradnje kapitalnog prometnog cvora na ulazu u grad.


Podijeli: Facebook Twiter