Pula grad barijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Anton Živkovic, 27-godišnji Puljanin, iznova se odlucio ukazati na probleme osoba s invaliditetom u prometu, posebno se osvrnuvši da nemogucnost pristupa prijelazima prometnica i parkovima.

- Sretni smo ucinjenim u protekloj godini, ali i dalje treba raditi na rješavanju problema osoba s invaliditetom. Brzim reakcijama Grada uspjela se riješiti situacija u Mutilskoj ulici, medutim barijere poput nedostupnih cesta, prilaza i stubišta i dalje onemogucavaju osobama u invalidskim kolicima da nesmetano odlaze u središte grada, navodi Živkovic u svom priopcenju.

Istice i da se premalo pozornosti posvecuje omogucavanju sigurnog prelaska prometnica osobama s invaliditetom te ukazuje na nepristupacnost pulskih parkova koji, smatra on, nisu napravljeni u skladu sa zakonskim odredbama.

Nogostupi su nedostupni, a osobama u invalidskim kolicima su nužni, medutim kontinuirano nailazimo na prepreke, nastavlja Živkovic.

- Uputio bih još jednom apel gradskim vlastima da nas pocnu smatrati gradanima jednakih prava i potreba. Vjerujem da cemo i mi jednom postati tema za raspravu u gradskoj vijecnici te da ce se netko o nama konacno poceti brinuti i rješavati naše probleme, zakljucuje Živkovic

Uz propcenje je priložio nekoliko clanaka iz zakona o gradnji. Tako navodi uvjete koje pješacki prijelazi i raskrižja moraju ispunjavati, medu kojima i da prijelaz s nogostupa na razinu kolnika mora biti osiguran ukošenjem rubnjaka uz najveci dopušteni nagib od 10 posto širine najmanje 120 centimetara te da na ukošenom rubnjaku treba biti izvedeno taktilno polje upozorenja cepaste strukture koje završava na crti usporednoj s rubom kolnika.


Podijeli: Facebook Twiter