Pula: GPS aplikacijom lakše do parkirnog mjesta

Vozila treba usmjeriti prema slobodnim parkiralištima prije ulaska u centar grada (Milivoj MIJOŠEK)
Vozila treba usmjeriti prema slobodnim parkiralištima prije ulaska u centar grada (Milivoj MIJOŠEK)

Iako je na rubnim dijelovima grada, ali relativno blizu centra, ako se tako može nazvati Mandrač (površina nasuprot Mljekare), Rojc, pa čak i parkiralište nove bolnice, otvoreno nekoliko parkirnih površina, gužve u središtu grada tijekom ljeta nisu jenjavale. Turisti su tako i ove sezone vozilima kružili središtem grada tražeći slobodno parkirno mjesto, što za pulski promet znači - kolaps. Kako bi se tome donekle tome doskočilo, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća o mogućem rješenju govorili su gradonačelnik Boris Miletić i direktor Pula parkinga Branislav Bojanić koji su istaknuli da bi turiste trebalo odmah na ulazu u grad usmjeriti prema velikim parkiralištima i ne dopustiti im da uopće krenu u centar.

Suvremena tehnološka rješenja

Najavio je tada gradonačelnik da će ovlastiti Pula parking da pronađe rješenje u vidu uspostave GPS navođenja koje će putem mobilne aplikacije usmjeravati turiste prema slobodnim parkirnim mjestima.

"Kao što je i najavljeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Boris Miletić zadužio je Pula parking da izvidi mogućnost uspostave GPS sustava koji bi putem mobilne aplikacije vozačima omogućio jednostavan način pronalaska lokacije parkirališnog mjesta, što je i učinjeno. Naime, u proteklom periodu Grad Pula i Pula parking pokrenuli su određene aktivnosti da bi unaprijedili kvalitetu prometne usluge građanima i turistima koji u ljetnim mjesecima posjećuju grad. Intencija je iskoristiti alate koje pružaju suvremene tehnologije da bi svim sudionicima u prometu omogućili jednostavnije planiranje kretanja gradom. Pula parking trenutno razmatra nekoliko mogućih tehnoloških rješenja koja bi u svom obuhvatu zadovoljila tu svrhu. Predstavljen je okvirni model rješenja koji predstavlja dobre temelje za daljnje mogućnosti i uspostave takvog sustava. Neovisno o samom modelu, budući sustav mora biti jednostavan za korištenje, besplatan i ažuran", kažu iz Pula parkinga.

No, potencijalna mobilna aplikacija s GPS sustavom ne bi korisnicima omogućavala pronalazak samo slobodnih parkiranih mjesta, već bi pružala puno više korisnih informacijama vezanih za zbivanja u Puli. Stoga bi bilo poželjno da Grad uključi što više subjekata, kako gradskih tako i privatnih, kako bi se izradio servis koji će uistinu pružiti sve moguće informacije posjetiteljima.

"Suvremena tehnološka rješenja omogućavaju niz korisnih informacija za krajnjeg korisnika poput informacija o svim parkiralištima i slobodnim parkirališnim mjestima u gradu, informacije o javnom prijevozu s voznim redovima, lokacijama za punjenje električnih vozila i slično. Sukladno tome ćemo nastojati obuhvatiti čim veći broj takvih korisnih informacija. U narednom vremenu potrebno je definirati prihvatljiv model i način njegove realizacije te financijsku konstrukciju", ističu u Pula parkingu.

Osam parkirališta u GPS sustavu

Takva GPS aplikacija nužnost je za turističko središte koje iz godine u godinu bilježi rekordne rezultate i privlači sve više posjetitelja. Iako je jasno da izrada takve detaljne aplikacije nije jeftina i da će, kao uostalom i svi drugi gradski projekti, ovisiti o osiguravanju i prilivu financijskih sredstava, činjenica je da je Puli itekako potrebna.

Iz Pula parkinga, stoga, podsjećaju da oni, s ciljem pružanja što kvalitetnije usluge, već koriste pomoć suvremene tehnologije pa su tako, osim već uhodane mogućnosti plaćanja parkinga putem mobitela, nedavno postavljeni senzori na parkiralištima Tržnice i pokraj pulskog Sveučilišta, koji na samom ulazu vozače ažurno obavještava o broju slobodnih mjesta.

"U GPS Garmin uređajima korisnici trenutno mogu odabrati opciju 'Parkirališta' te ih uređaj po njihovom izboru vodi do lokacija parkirališta. Parkirališta koja su trenutno dostupna u GPS uređajima su: Karolina, Stara tržnica, Amfiteatarska, Anticova, Supilova i Flanatička ulica, Marsovo polje i Ulica119. Brigade. U planu je da se oglase i ostala parkirališta, zaključuju iz Pula parkinga.

AdriaGuide Rijeka

AdriaGuide mobilna je aplikacija koja posjetiteljima Rijeke, ali i njenim stanovnicima, omogućuje pronalaženje i detaljno upoznavanje zanimljivih lokacija putem njihovog mobilnog uređaja (iPhone/iPad i Android) ili GPS navigacije (Garmin). Istu aplikaciju ima i Zadar, ali i Međimurje. Aplikacija je dostupna na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku te nudi više od 600 točaka od interesa s brojnim servisnim informacijama. Uz Rijeku, vodič pokriva i mjesta iz riječkog prstena Bakar, Kastav, Kraljevica, Jelenje, Kostrena, Viškovo i Čavle.

Točke interesa podijeljene su u devet osnovnih kategorija: Razgledavanje, Gastro, Smještaj, Zabava, Kupovina, Banke/ATM, Gorivo, Događanja i Info, a svaka točka sadrži fotografije, opis, kontakt podatke i druge bitne informacije. AdriaGuide na mobilnim uređajima dolazi s 3 vrste navigacije – kompas, karta i smjerovi, a opcija kompas razvijena je da bi korisnicima iz inozemstva bila omogućena besplatna navigacija. Osim informacija o Rijeci, info izbornik sadrži i podatke o vremenskoj prognozi, tečaju, stanju na cestama te slike uživo s Riječke zaobilaznice, a ima i opciju direktnog pozivanja važnijih telefonskih brojeva. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter