Pula gotovo besplatno obnavlja zgradu na Forumu

Kompletna obnova zgrade na Forum 8/Sergijevaca 2 (D. MEMEDOVIĆ)
Kompletna obnova zgrade na Forum 8/Sergijevaca 2 (D. MEMEDOVIĆ)

Do kraja mjeseca počet će obnova zgrade na pulskom Forumu u kojoj su smješteni gradski odjeli za društvene djelatnosti i kulturu, Centar za socijalnu skrb te ljekarna i nekadašnja kavana Forum. Vrijednost investicije iznosi 2,8 milijuna kuna, a ono što ovaj projekt čini zanimljivim je način financiranja jer Grad Pula će za obnovu utrošiti "svega" 300 tisuća kuna. Naime, Grad je prvo od Ministarstva turizma dobio 1,5 milijuna kuna za realizaciju preduvjeta, od čega je obnova fasade na jednoj zgradi Foruma, u projektu "360° - 3D History Mapping".

Izolacija s unutrašnje strane zidova

Sredstvima koje je osiguralo Ministarstvo turizma renovirat će se pročelje zgrade. Usto, Grad Pula je, putem Castruma, kandidirao projekt energetske obnove iste zgrade, za što je Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti osigurao milijun milijuna kuna. Tim sredstvima obnovit će se kompletna stolarija i krovište te, unutar zgrade, zidovi da se poveća, najmanje 30 posto, energetska učinkovitost.

Razlog unutrašnje obnove energetske učinkovitosti, a ne postavljanja termoizolacijske fasade, jest taj što prema konzervatorskim odredbama to u starogradskoj jezgri nije dozvoljeno. Stoga će se s unutarnje strane vanjskih zidova postaviti izolacija kojom će se omogućiti 30-postotno veća energetska učinkovitost. Pretpostavlja se da bi radovi trebali biti okončani do početka naredne turističke sezone, a uz obnovu zgrade Grad Pula će u potkrovlju dobiti nov veliki prostor kojim će se rasteretiti pojedini odjeli.

Međutim, kako ističe pročelnik Ureda gradonačelnika Aleksandar Matić obnova zgrade ne znači da će se odmah sljedećeg ljeta realizirati projekt "360° 3D History Mapping" jer tek će tada uslijediti kandidiranje projekta za sredstva europskih fondova.

Taj bi projekt Puli, nakon Svjetlećih divova, trebao osigurati još jednu zanimljivu vizualnu atrakciju. Riječ je o projektu kojim će se u večernjim satima na Forumu na svim pročeljima zgradama projicirati 10-minutni film o najvažnijim povijesnim događajima tijekom razvoja grada. Film bi se projicirao u krugu od 360 stupnjeva u 3D tehnici, i upravo zato je preduvjet obnova pročelja zgrade na Forumu 8/Sergijevaca 2, odnosno zadovoljavanje minimalnih tehničkih uvjeta za što bolji prikaz mapiranja. Projekt je najavljen početkom ove godine kada je Ministarstvo turizma, temeljem Programa Fonda za razvoj turizma, krajem prošle godine osigurao iznos od 1,5 milijuna kuna.

Povijesni film o Puli

Kako je naglasio pročelnik Ureda gradonačelnika, usporedo s obnovom zgrade Grad će formirati operativni tim i izraditi detaljan budžet te će se pripremiti prijave na natječaje za sredstva iz EU- fondova. Slijedi nabavka tehničke opreme te izrada filma koji će se projicirati na Forumu. Za potrebe projekta trebat će se ugraditi projekcijski otvori u krovištima zgrada, te postaviti videoprojekcijski sustav i 24-kanalno ozvučenje na nekoliko unaprijed određenih lokacija.

U realizaciji povijesnog filma o Puli sudjelovat će pulski povjesničari, umjetnici, udruge i nadležne institucije, a planirano je da se filmom obuhvati povijesni razvoj Pule sve do današnjih dana. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter