Pula gotovo 900 kuna skuplja od Osijeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosjecna potrošacka košarica za svibanj, po izracunu Nezavisnih hrvatskih sindikata, iznosila je 6.712 kuna, što je za 0,14 posto više nego u travnju. Ona u Puli bila je najskuplja - 7.184 kune.

Nakon što je dugo najjeftiniji grad za život bio Varaždin, a nakon njega zadnjih mjeseci Split, tu je titulu prošloga mjeseca preuzeo Osijek. Tamo je košarica iznosila 6.303 kune, dakle od pulske je bila lakša za cak 881 kunu.

Inace, u ostalim gradovima sindikalna košarica krece se uglavnom oko šest i pol tisuca kuna; toliko iznosi u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Splitu i Dubrovniku. Za 200, odnosno 300 kuna skuplja je košarica u Zadru i Varaždinu te Rijeci, dok je veca od sedam tisuca kuna, osim u Puli, još jedino u Vukovaru.

Gledajuci statisticke podatke, treba istaknuti da je Osjecanima prehrana jeftinija za tocno 427 kuna, prijevoz je jeftiniji za 170 kuna, odijevanje za 115, a troškovi kulture za 30 kuna mjesecno. Ostali su troškovi, poput onih za higijenu i stanovanje, gotovo jednaki.

Što se pokrivenosti košarice prosjecnom placom tice, valja napomenuti da je prosjecna neto placa za ožujak, isplacena u travnju, iznosila 5.480 kuna, a prethodni mjesec 5.242 kune. Stoga je ona pokrivala oko 81 posto prosjecne košarice za cetveroclanu obitelj, što je za 3,44 posto više nego prethodnog mjeseca. Do toga je došlo zbog rasta prosjecne neto place u odnosu na prethodni mjesec, za 238 kuna, što se dijelom može zahvaliti isplati uskrsnica, a dijelom povecanom fondu sati u ožujku.

Inace, u Puli pokrivenost košarice placom iznosi 76 posto. Naravno, rijec je o pokrivenosti prosjecnom placom, koja za mnoge zaposlenika uopce nije realna, jer su njihove place daleko ispod prosjeka. Dodaju li se svemu još i troškovi koje imaju podstanari za unajmljivanje stana, a koji inace nisu u košarici, ona bi iznosila 8.561 kunu, a pokrivenost prosjecnom neto placom pala bi na 64 posto.

Za kraj dodajmo da je potrošacka košarica troclane obitelji u svibnju iznosila 5.388 kuna, dok je ona za domacinstvo s dvoje umirovljenika u vlastitom stanu bila 3.631 kunu. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter