Pula: Glavate želve vracene u more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Medunarodnog dana kornjaca u petak je na Verudeli, u Aquariumu u sklopu kojeg djeluje Centar za oporavak morskih kornjaca, održana manifestacija tijekom koje su se brojni okupljeni gradani imali prilike upoznati sa svim vrstama vodenih i morskih kornjaca, a potom prisustvovati tradicionalnom puštanju oporavljenih morskih kornjaca u more.

Tu su bili i posebno pozvani gosti, medu kojima i predstavnici Državnog zavoda za zaštitu prirode. Upravo su oni održali prigodno predavanje o protokolu za dojavu i djelovanje u slucaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijedenih strogo zašticenih morskih životinja poput morskih sisavaca, morskih kornjaca i hrskavicnih riba.

Puštanje glavatih želvi organizirano je na Svjetioniku. Ovaj put povratak u svoje prirodno okruženje nakon rehabilitacije su docekale cetiri glavate želve Munja, Željko-Mirna, Leona i Eni. Munja je pronadena kako pluta u uvali Parka prirode Telašcica, a u pulski centar došla je pocetkom veljace ove godine. Teži oko tri kilograma i starost joj je procijenjena na pet godina.

Željko-Mirna pronadena je u luci Portic u Peroju, a na rehabilitaciju je došla u srpnju prošle godine zbog bocnog prijeloma oklopa, vjerojatno uzrokovanog udarom propelera broda. Teži cak 20 kilograma pa se procjenjuje da je stara izmedu deset i 15 godina.

Leona je uhvacena u mreži na kilometar i pol od otocja Brijuni, a na rehabilitaciju je došla u listopadu lani. Sa sedam kilograma težine, procijenjeno je da je stara izmedu pet i deset godina.

Eni je došla u rujnu prošle godine bez desne peraje, a utvrdeno je i da je progutala udicu parangala. Pronadena je u uvali Polje na Kamenjaku. S 15-ak kilograma težine i desetak godina starosti, privlacila je poglede najmladih.

Inace, morske kornjace ubrajaju se medu najugroženije organizme svijeta. Zašticene su brojnim nacionalnim i medunarodnim propisima, a u Hrvatskoj Zakonom o zaštiti prirode koji je na snazi od 1995. godine. Iako su strogo zašticene, njihove populacije su i dalje u opadanju kako u svijetu tako i kod nas. (S. ZRINIC TERLEVIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter