Pula glasa protiv: U subotu mimohod za jednakost

Pulski kulturnjaci, glumci, članovi udruga, umjetnici, predstavnici civilnog društva okupili se u Dnevnom boravku Rojca
Pulski kulturnjaci, glumci, članovi udruga, umjetnici, predstavnici civilnog društva okupili se u Dnevnom boravku Rojca

Pulski kulturnjaci, glumci, članovi udruga i pojedinci, pjevači, umjetnici, predstavnici civil(iziranog)nog društva okupili su se u Dnevnom boravku Rojca kako bi jasno i glasno poručili da će na predstojećem referendumu o definiciji braka glasati protiv i zbog čega će to učiniti.

Glavnina razloga zbog čega su protiv i zbog čega bi svaki čovjek trebao glasati protiv su diskriminacija, galopirajući fašizam, netrpeljivost, mržnja, sve ono što se, kako je istaknuto, krije iza referenduma.

- Nekad su "rozi trokuti" na ramenima bili vidljivi, a sada to nisu, ali nema razlike. Ovim se referendumom otvaraju upravo ta vrata stoga je važno izaći na referendum i glasati protiv, istaknuo je među ostalim Patrik Lazić iz udruge Korak koja će zajedno s još 10-ak udruga, volontera-pojedinaca u petak i subotu organizirati nekoliko aktivnosti kojima će pozivati građane da glasaju protiv.

Danas će tako u Titovom parku ispred spomenika žrtava fašizma zapaliti lampione uz natpis "Glasaj protiv fašizma", a u subotu će organizirati veliki Mimohod za jednakost te plesni flash mob na trgu Portarata, a sve uz poruku "Ljubav za sve".

Kako je istaknuo Lazić, sve su to aktivnosti u sklopu kampanje "Građani glasuju protiv!", te još jednom pozvao sve građane koji misle da su svi ljudi ravnopravni i koji misle da obitelj nije samo muškarac i žena izađu na referendum i priključe se mimohodu.

- Danas su na "tapetu" homoseksualne osobe, sutra će na redu biti netko drugi, svi oni koji su drukčiji po bilo kojoj osnovi, rekla je pak Kristina Nefat, kao predstavnica udruga.

Da je šteta već počinjena raspisivanjem referenduma i da će se posljedice toga dugo osjećati smatra Magda Vodopija, objašnjavajući zašto treba glasati protiv. Rekla je da smo sve što smo izborili ovim referendumom izgubili jer referendum nije usmjeren samo protiv homoseksualca, već protiv svakog individualca.

Da se radi o govoru mržnje, netoleranciji, uzimanju prava da netko nekome uskraćuje pravo na ljubav, sreću i izbor, smatraju i pulske glumice Helena Minić i Lana Gojak koja se u trenutku kada je objašnjavala zbog čega su protiv, čak rasplakala, kazavši da je cijeli sustav postavljen naopako i da joj je teško zbog toga.

Zoran Todorović Todor, pozvao je pak građane da izađu na referendum i glasaju protiv fašizma. Brak je zajednica puna ljubavi i poštovanja, želimo društvo bez diskriminacije i termin "drukčiji" ne bi smio postojati, želimo sigurno društvo za djecu, samo su još neke od poruka koje su upućene iz Rojca.

Kampanja "Građani glasuju protiv!" provodi se diljem zemlje pa tako i u Puli, a cilj je poslati poruku da je Pula protiv nejednakosti, nepoštivanja svakog pojedinca te stvaranja građana prvog i drugog reda.

U organizaciji aktivnosti sudjeluju udruge Korak, Čarobnjakov šešir, Monteparadiso, Marte, Zelena Istra, Tofa, Sigurna kuća Istra, Udruga žena grada Pule, Shin, Seasplash, Gradska radionica, Suncokret, Armazonex i različiti volonteri-pojedinci. (N. SOFTIĆ; Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter