Pula Gate je zapeo na sudu, Grad je nemoćan

Gradilište nikad realiziranog projekta Pula Gate (D. MEMEDOVIĆ)
Gradilište nikad realiziranog projekta Pula Gate (D. MEMEDOVIĆ)

Svega sedam vijećničkih pitanja bilo je postavljeno u srijedu na aktualnom satu Gradskog vijeća grada Pule te je uobičajeno vrijeme od sat vremena koje je rezervirano za gradske aktualnosti bilo, ovaj put, svedeno u svega 40-ak minuta. Od pitanja najzanimljivije je bilo ono vijećnika Ivana Lasića o mogućnostima koje Grad ima ne bi li privolio investitore nikad realiziranog projekta Pula Gate da saniraju veliku rupu koja i danas stoji pored obilaznice u Šijani, kao ruglo i sramota ovoga grada, kako je rekao, ali i velika prijetnja vozačima.

Nadležni pročelnik za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić odgovorio mu je da je to stara problematika koju Grad ne može riješiti jer je riječ o privatnom vlasništvu te da je tu problem narušenih odnosa investitora s drugim pravnim osobama, a sada je sve i u nadležnosti banaka.

Nadovezao se i gradonačelnik Boris Miletić koji je ustvrdio da je sličan problem i u Kandlerovoj ulici, ali da lokalnoj samoupravi nisu dane ovlasti prema kojima bi mogli natjerati vlasnike na sanaciju ili poduzeti mjere o trošku investitora.

"Znam da je tamo riječ o spletu nesretnih okolnosti gdje je tvrtka koja je započela gradnju u stečaju ili je likvidirana, a vlasnik i kreditori vode sporove na sudovima. No, u našoj zemlji ima još puno posla da bi ovlasti spustili na lokalnu razinu i takve probleme sami rješavali. U više navrata pokušali smo razgovarati s vlasnikom i kreditorima, upućivali dopise i pismena, gdje smo ih upozoravali na probleme, ali i oni znaju da im ništa ne možemo, pa se ništa i ne rješava", rekao je gradonačelnik Miletić.

U nastavku aktualnog sata vijećnike je zanimalo i što Grad čini za poduzetnike, vijećnik Danijel Ferić je pitao vezano za status projekta na Katarini i Monumentima te planiranoj gradnji vrtića na Stoji, Viktor Lazarić pohvalio je sustav odvodnje zbog kojeg Pula više ne plavi tijekom jačih kiša, Dejan Janković želio je znati je li riješen spor oko jedne čestice radi početka gradnje bazena, dok je Jadranka Černjul upitala o pripremama programa "Prosinac u gradu". (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter