Pula: Garažna kuca još ceka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva odbacilo je žalbu jedne pulske obitelji iz svibnja prošle godine na rješenje o izdavanju lokacijske dozvole za izgradnju garažne kuce u Dobrichevoj ulici. Kako smo vec pisali, na mjestu dosadašnjeg parkirališta pod naplatom Grad Pula planira izgraditi prvu parkirnu kucu. Medutim, jedna od deset obitelji cija nekretnina granici s cesticom na kojoj ce se graditi objekt se žalila. Boris i Magda Milat u svojoj su žalbi naveli da strahuju da ce s pocetkom radova na gradilištu "izroniti" neka amfora, nakit ili slicno te da ce radovi prestati na neodredeno vrijeme, Grad ostati bez sadašnjeg parkirališta i buduce garažne kuce, a oni se naci s još vecim neredom pred svojim domom.

Ministarstvo je izvršilo uvid u predmet lokacijske dozvole pri cemu je utvrdeno da je u skladu sa zakonom i dokumentima prostornog uredenja. Kako stoji na kraju odluke kojom je odbacena žalba: "Kada je izdavanje lokacijske dozvole u skladu s odredbama dokumenata prostornog uredenja, susjedi su dužni trpjeti utjecaj takve izgradnje". Rješenje nadležnog ministarstva je konacno i na njega ne postoji mogucnost žalbe. No, iako je time lokacijska dozvola postala pravomocna, ona nije i konacna jer se na ovakvu odluku može pokrenuti spor na Upravnom sudu RH, što bi onda iznova usporilo cijeli projekt.

- Nemamo informaciju je li doista i pokrenut upravni spor, no odgovor bi nam vrlo skoro trebao biti poznat, a ne bude li spora, krenut cemo u natjecaj za izradu projektne dokumentacije i pripremiti kompletan projekt za ishodovanje gradevinske dozvole, odnosno potvrde glavnog projekta s troškovnikom te pritom uskladiti zahtjeve konzervatora. Želja nam je u ovoj godini sve pripremiti da bi projekt bio spreman za realizaciju u iducoj godini, kaže nadležni procelnik za komunalni sustav Damir Prhat.

Na upit kako ce financirati tu kapitalnu izgradnju, Prhat je odgovorio da ce tek nakon pripreme svih dokumenata vidjeti na koji ce se nacin zatvoriti financijska konstrukcija.

- Iako je nemoguce prejudicirati koliko ce iznositi gradnja garažne kuce sve dok nema glavnog projekta, teško da ce Grad moci sam isfinancirati ovakav projekt iz proracuna. Treba dobro proanalizirati sve stavke te, eventualno u suradnji s Pula parkingom ili nekim drugim potencijalnim partnerom, pokušati zatvoriti financijsku konstrukciju, smatra procelnik.

U ovoj garažnoj kuci trebalo bi biti 150 parkirnih mjesta na tri etaže, dok bi se na krovu nalazio park i 300-tinjak kvadrata djecjeg igrališta. Buduci da je rijec o kosom terenu, visina garaže bila bi u razini križanja Dobricheve ulice i Ulice Dubrovacke bratovštine, dok bi se u garažu ulazilo iz Zadarske ulice.


Podijeli: Facebook Twiter