Pula: Florija na Giardinima do subote

Prodavač Davor: Ako već treba, neka kiša pada po noći
Prodavač Davor: Ako već treba, neka kiša pada po noći

Kiši unatoč, cvijeće na Giardinima, u sklopu sedme cvjetne manifestacije "Florija", došao je razgledati velik broj ljudi. Kupovalo se pod kišobranima, jer, kako je rekla jedna posjetiteljica sajma, balkone i vrtove valja urediti na vrijeme. Proizvođači iz cijele Hrvatske, posebice iz Međimurja i okolice Varaždina, Giardine su prekrili najraznovrsnijom ponudom cvijeća.

Kupci su mogli birati ljetnice po tri kune, trajnice poput karanfila, girana ili duplih begonija po deset do 12 kuna, zvončiće po 15, dok su raznovrsne sadnice aromatičnog bilja koštale deset kuna. Na štandovima su prodavači nudili i posve neuobičajeno bilje - primjerice sadnice stevije po 15 ili dalmatinskog buhača po 25 kuna. On je, kako smo doznali, prirodni insekticid i repelent (odbija kukce) pa bi nas na prozorskim daskama, ili posađen na balkonima ili vrtu, trebao čuvati od letećih napasnika poput komaraca. 

Posebno su lijepe viseće košare cvijeća - surfinija, pelargonija, zvončića, a za oko nam je zapela i ruselija ili dubrovački koralj. Simpatični su i viseći pomidori u košarama koji se prodaju po 50 kuna.

Dakle, ponude ne manjka, a kako su nam rekli prodavači, jedino čega se pribojavaju jest ružno vrijeme koje bi im moglo, bez obzira na to što ljudi vole gledati i kupovati cvijeće, prepoloviti prodaju.

Sutra u 11.30 sati posjetitelji sajma moći će doznati sve o melisi odnosno matičnjaku - njegovim svojstvima, dobrobiti, načinima primjene te proizvodima. U subotu, u 11 sati, održat će se dva predavanja - o aromatičnom bilju i eteričnim uljima Mediterana te o ljekovitosti kremastog meda.

Dodajmo da se uz cvijeće na Giardinima mogu pronaći i unikatni dekorativni proizvodi te domaće delicije na bazi ljekovitog bilja, meda, bobičastog voća, kao i vrhunski ovčji sirevi, bučino ulje, domaći kolači te slavonski suhomesnati proizvodi.

Sajam organizira Udruga Ideja LUX, uz pokroviteljstvo Grada. (B. PETROVIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter