Pula: Flaciusovom naizmjence jednom trakom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utorak zapocinju pripremni radovi za pocetak gradnje kanalizacijskog sustava u Flaciusovoj ulici na potezu od Zavoda za zapošljavanje do Maksimilijanove ulice. Radovi, sukladno dogovoru s pulskim Konzervatorskim odjelom, obuhvacaju vadenje antickih spolija iz južnog temeljnog zida nekadašnjeg hotela Central.

Predvida se da ce trajati mjesec dana, a za to vrijeme na snazi ce biti privremena regulacija prometa koja ce omogucavati prometovanje Flaciusovom ulicom naizmjence jednom trakom u oba smjera. Prometna signalizacija postavljat ce se dan ranije, od ponedjeljka, u poslijepodnevnim satima.

Temeljni zid nekadašnjeg hotela otkriven je prilikom prethodnih radova u Flaciusovoj ulici i nalazi se ispod prometne trake uz zeleni pojas ulice. Razgradnja temelja i izdvajanje spolija obavljat ce se rucno uz pripomoc mehanizacije te uz stalni arheološki nadzor i nadzor ovlaštenog staticara. Radove ce obavljati tvrtka s posebnim ovlaštenjem Ministarstva kulture za rad na nepokretnim kulturnim dobrima - žminjski Kapitel d.o.o.

Tijekom prethodne izgradnje kanalizacije u Flaciusovoj ulici utvrdeno je da su za izgradnju ovog hotela krajem 19. stoljeca korišteni anticki kameni blokovi od kojih su neki dekorirani (spolije). Obustavom izgradnje kanalizacije u Flaciusovoj ulici ovaj je nalaz zašticen sukladno pravilima konzervatorske struke te je prometnica mogla biti puštena u promet. Medutim, da bi se kanalizacija u Flaciusovoj dovršila, iz temelja hotela Central moraju biti uklonjene i zašticene spomenute anticke spolije.


Podijeli: Facebook Twiter