Pula: Flaciusovom i u Pošti šire se neugodni mirisi


Kao i prošlog ljeta, Flaciusovom ulicom, a pogotovo u zgradi Pošte, širi se neugodni smrad fekalija, a slična je situacija i na rivi nasuprot Veslačkog kluba. S obzirom da su nadležni tvrdili da se smrad fekalija više neće osjećati rivom nakon izgradnje, i puštanja u pogon obalnog kolektora, što je i učinjeno, nevjerojatno je da se već mjesec dana s navedenih lokacija osjeća smrad koji se širi i na obližnji dio starogradske jezgre.

Govorilo da će izgradnja obalnog kolektora duž rive i u Flaciusovoj ulici donijeti čist zaljev i nestanak dugogodišnjeg smrada na fekalije na rivi, već mjesec dana u Flaciusovoj ulici, a samim time i cijelim tim dijelom Starog grada, širi se smrad fekalija. Štoviše, u zgradi Pošte taj je smrad intenzivan u prizemlju zgrade u koji dolaze korisnici poštanskih usluga, ali i nedavno "useljenog" Zavoda za mirovinsko osiguranje.

I prije godinu dana u Flaciusovoj ulici širi se smrad fekalija, ali su tada nadležni odgovorili da nedostaje "sifoniranje" slivnika te čim se to odradi smrada više neće biti. Iz Pragrandea nam potvrđuju da su to prošle godine i odradili. Međutim, novo ljeto i nove visoke temperature, čini se, problem su učinile još osjetljivijim.

"S obzirom na veličinu kanala Pragrande i dosta dugo sušno razdoblje došlo je do razvijanja neugodnih mirisa izazvanih malim količinama protoka u postojećem kanalu Pragrande čiji podzemni dio prolazi pored zgrade Pošte. Po prijavi građana slivnike u okolici pošte dodatno smo pročistili i napunili ih vodom kako bi se smanjio utjecaj smrada jer dugo nije bilo kiše. Zadnjih nekoliko dana nakon intervencije ne osjećaju se neugodni mirisi. Podsjećamo, konačno će rješenje širenja neugodnih mirisa biti riješeno kroz izgradnju fekalne cijevi pored kanala Pragrande gdje će se odvojiti fekalne vode odvojiti od oborinskih voda i to kroz EU projekt Pula Centar, odgovaraju iz uprave Pragrandea.

S druge strane, uprava Pragrandea tvrdi da širenje neugodnih mirisa kod Veslačkog kluba nije povezano sa ispuštanjem fekalne kanalizacije jer su tamo sve fekalne vode usmjerene na obalni kolektor i dalje prema uređaju za pročišćavanje.

- Pretpostavljamo da su uzrok širenju neugodnih mirisa radovi na izgradnji novog obalnog zida i čišćenju nataloženog mulja na morskom dnu u neposrednoj blizini Veslačkog kluba, zaključuju iz uprave Pragrande d.o.o.-a. (G. ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter